Президентът Румен Радев заяви днес, че вижда потенциал за политическа криза у нас като последствие от здравните, социалните и икономическите последствия на коронавируса.

"Тази криза има много компоненти. Основните са здравни, социални и икономически. Съществува и вероятността да преминат и към политическа криза", каза той тази сутрин, след като поднесе цветя пред Паметника на незнайния воин в центъра на София по случай 75-годишнината от края на Втората световна война заедно с вицепрезидентката Илиана Йотова.

Радев отклони молба на репортери да коментира приетите вчера на първо четене поправки в закона за здравето, тъй като не са окончателни и не са пристигнали при него за подпис. Той обаче не пропусна за пореден път да разкритикува законодателния процес:

"Знаете, че начинът, по който се правят законите в България, е с все по-растящи пороци. Моят призив е, когато се пишат такива важни закони, да се отчита, че има и конституция и други закони, както и правилник на българския парламент, който трябва да се спазва".

Радев не посочи с какво точно поправките нарушават конституцията, законите и правилника на парламента.

Той се изказа в подкрепа на искане на БСП за временна анкетна комисия, която да следи за прозрачното изразходване на обществените фондове за икономическо възстановяване и социална подкрепа.