Шведският телеком и производител на хардуер Ericsson обяви, че очаква по-бърз ръст на абонаментите към 5G в следващите 5 години заради пандемията от COVID-19, съобщи Ройтерс.

Първоначалната прогноза беше 2,6 млрд. абонамента към мрежи от пето поколение до 2025 г. Сега компанията предвижда, че те ще са 2,8 млрд.

Телекомите и производителите на мрежови хардуер са сред малкото, които отчитат повече търсене - въпреки икономическите несигурности около новия коронавирус. Причината е ясна - на милиони им се наложи да работят от вкъщи, което означава нужда от по-добри и по-стабилни мрежи.

Ericsson е една от трите големи компании, които се борят за поръчките за 5G оборудване по света. Другите са Nokia и Huawei, като китайският техногигант засега е шампион, вече над 30 държави в света работят с техен хардуер за новите си мрежи. Сред тях са и много държави в Европа въпреки натиска от САЩ да не се ползва китайската техника заради връзки на компанията с китайските власти и притеснения за шпионаж.

5G мрежите ще са значително по-бързи от 4G LTE, тези, на които разчитаме в момента, подчертават от Ericsson, и 29% от всички мобилни абонаменти за интернет след 5 години ще бъдат за 5G. Ключово предимство на високата скорост е и практическото отстраняване на забавянето, типично за по-бавните връзки.

Това ще позволи използването на интернет за множество дистанционни дейности, които досега бяха невъзможни - например хирургически интервенции. По-гъстата 5G мрежа също така ще ускори въвеждането на устройства в "интернет на нещата".