Правителството ще може да обявява извънредна епидемична обстановка - без да има ограничение за максимален срок. Това стана ясно на заседанието на правната комисия, където бяха гледани на второ четене промени в Закона за здравето, чрез който се променят и множество други закони. С поправките се уреждат мерките, които ще важат след отпадането на извънредното положение на 13 май. Не се прие предложение на ВМРО извънредна епидемична обстановка да се обявява за срок до 30 дни.

Прие се предложението на ГЕРБ, направено и от БСП, извънредната епидемична обстановка да се обявява от правителството. В първоначалния вариант това се правеше само от здравния министър - със заповед. "Патриотите" поискаха решенията за имат срок - например 1 месец (каквито са сроковете, примерно, по закона за бедствията - б.р.), но това не се прие. В самото решението на МС ще има указан срок на ситуацията, но рамка колко може да е дълъг той не бе записана.

Санкциите остават същите

Санкциите при нарушение на противоепидемичните мерки остават непроменени - глоба от 300 до 1000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. при второ. При нарушаване на задържителна изолация санкцията е 5000 лв. Крум Зарков (БСП) заяви, че санкциите са големи и БСП ще се въздържи. Според него прекалено високите глоби имат обратен ефект – хората не вярват, че ще им бъдат наложени и не спазват ограниченията. Красимир Ципов (ГЕРБ) припомни, че текстовете са същите като тези, които вече са били приети в закона за извънредното положение.

От БСП предложиха всички, които са ползвали повече от 15 дни неплатен отпуск, да получат по една минимална заплата, а общините да получат допълнителни 10% към парите, които получават от държавата. Зарков обясни, че тези 10% покриват техните извънредни разходи и неполучени приходи заради епидемията. Това предложение не бе прието.

Какво ще се случва с туризма

Прие се предложението на НФСБ забраната за строежи по курортите тази година да бъде от 15 юни до 1 октомври. Сега строителството секва пред май.

Приет бе и текстът, според който туроператорите ще могат да връщат пари на свои клиенти в срок до една година. Не се прие обаче идеята за ваучери, които да подпомогнат вътрешния туризъм. Концесионните такси за плажовете могат да бъдат намалявани или отменяни. Шезлонгите и чадърите ще могат да бъдат предоставяни на цени по-ниски с поне 50% в сравнение с миналата година.

С промените в закона се запазва възможността армията да има полицейски функции, забраната да се налагат запори, забраната за износ на лекарства, възможността за онлайн заседания на държавните институции и др.

Неплатеният отпуск ще се зачита за трудов стаж

Неплатеният отпуск за тази година - до 60 дни - ще бъде зачетен за трудов стаж. Не се прие предложение на БСП за допълнителни 20 дни отпуск за сметка на държавния бюджет за един от родителите на дете, което не е посещавало детска градина заради епидемията.

Отхвърли се и предложение в растениевъдството да се полага общественополезен труд. По време на дебатите се чуха твърдения, че прибирането на реколтата е застрашено заради липсата на работна ръка, която в предишни години е била компенсирана с временна заетост на чужденци.

От БСП предложиха диференциране на ДДС и ставката да бъде 9% за хранителни стоки и лекарства. Румен Гечев обясни, че това е честа европейска практика. Предложението не бе прието.

Окончателният вариант на законодателството, с което ще се обезпечи налагането на противоепидемични мерки след извънредното положение, ще удължи сроковете за икономически и социални мерки и др., ще бъдат гласувани утре, 12 май, от Народното събание. 

Очаква се един от споровете да е заради промените в Закона за акцизите и данъчните складове, поискани от Министерството на финансите, с които не налагат нови критерии за въпросните складове. От петролната асоциация са против, от "ЛукОЙЛ" обявиха, че има риск да спрат работа, реакция имаше и от други бизнес организации, както и от опозицията. Причината - за промените така и няма мотиви, нямат общо с кризата с коронавируса, не са минали през обществено обсъждане, няма и предварителна оценка на въздействието. Последните два атрибута по принцип са изискуеми според Закона за нормативните актове, когато иде реч за законотворчество от Министерския съвет, какъвто е случаят.