35 нови случая на заразени с COVID-19 в месопреработвателния цех в Коесфелд, Германия, са били регистрирани тази сутрин.

С това броят на инфектираните работници там става 780. Мнозинството от работещите са румънци и българи, съобщи правозащитната организация на католическия свещеник Петер Косен „Акция достойнство и справедливост.“

Косен от години се занимава с проблемите на източноевропейците, които работят в този сектор, и предупреждава за нечовешките условия на труд. Още в началото на април той е пратил писмо до местните власти, в което предупреждава, че хората нямат никакви условия за спазване на дистанция, работят до крайно изтощение, често имат прорезни рани и дори и да се разболеят, ходят на работа, тъй като се страхуват за заплатите си. Към това се прибавят и честите заболявания, тъй като хората нямат дори елементарни условия за спазване на хигиена.

„Вирусът ще срещне там едни изтощени, изтискани до краен предел хора с отслабена имунна система“, е предупредил той.

В писмото Косен прогнозира, че ще се стигне до много случаи на зараза, тежко прекарване на болестта и дори смъртни случаи. Той посочва не само кланиците като проблемен сектор, а и разносвачите на пакети, които също са предимно българи и румънци. Писмото е било адресирано до премиера на Долна Саксония Щефан Вайл и долносаксонския министър на здравеопазването Карл-Йозеф Лауман.

Само месец по-късно се оказва, че предупрежденията вече се сбъдват.

Според проверките работниците във фирмата „Вестфлайш“, която е засегната от епидемията, са били болни още преди седмици, но ръководството не е направило нищо за затваряне на фабриката. Дори напротив, след нареждане на местните здравни власти тя да бъде затворена незабавно, собствениците се опитаха да издействат в съда отлагане на тази мярка, но съдът я отхвърли. 1000 свиневъди от околността работят с „Вестфлайш“ и развихрянето на болестта засяга пряко и тях.  Фабриката бе затворена в събота и няма да бъде отваряна поне до 18 май.

Смята се, че броят на заразените с вируса сред работниците е по-висок.

Според правозащитници и деца на работниците са се заразили,  тъй като много от тях са довели семействата си в Германия и живеят в твърде малки жилища с тях и свои колеги.

Според фабриката в един апартамент живеят по 3-ма до 7 души, но Косен опровергава това. При негови посещения в домовете, в които са настанени работниците от България и Румъния, се натъкнал на ужасяващи условия.

„Това надмина и най-лошите ми очаквания“, коментира пред местни медии брат му – лекарят Флориан Косен, който лекува много източноевропейци, дошли на работа в града им. Стените били в мухъл а хората спели на походни легла.

„Това обяснява и тежките заболявания на дихателните пътища на много от децата на тези хора“, коментира той.

Десетки работници, деца и дори пеленачета страдат от тежки инфекциозни заболявания на дихателните пътища, с които се сблъсквам през последните години, казва още лекарят. Според него е трудно тези заболявания да се третират с обичайните медикаменти. Не се спазват основни изисквания на защитата на труда – като да не се настаняват много хора в едно спално помещение, да има възможност за проветряване и нормално дълъг работен ден.

Брат му Петер Косен критикува от години остро местните власти. „Липсата им на загриженост не може да бъде надмината“, възмутен е той.  В жилища с по 7-10 души и недостатъчно санитарни условия за всички живеят хора, които биват използвани докрай от местната месопреработвателна индустрия, а дори няма къде да си починат и съберат сили след работния ден, даже напротив – застрашават здравето им, заявява той. „Това са буквално гета“, казва Петер Косен.

„Който се нуждае от работна ръка от другите страни на ЕС, трябва да поема отговорност за тяхната сигурност, здравето им и интеграцията им. Най-малкото, което трябва да се осигури на тези хора, са прилични жилища на цени, които могат да си позволят. Предприятията и обществото им го дължат“, категоричен е Косен.

Петер Косен създава своята организация „Акция достойнство и спаведливост“ на 6 март в град Лангерих. Целта му е да помага и да съветва работниците от Източна Европа в региона, които са заети основно в кланиците, но и в селското стопанство и домовете за възрастни хора.

„Тези хора биват наемани на работа, изтисквани и захвърляни, когато не могат повече!“

Тяхната беззащитност и безизходица биват най-брутално използвани, възмущават се братята Косен и обвиняват фирмите, че са организирали „модерно робство“.

Заради затворените граници заради пандемията фирмите, които разчитат на хората от България и Румъния, не могат да наемат нови хора. Това увеличава риска за тези, които са все още в Германия, да бъдат експлоатирани още повече. А те вече работят по 12 часа 6 дни в седмицата, алармират още правозащитниците.

Междувременно в кланицата „Вестфлайш“ влезе и проверка на Службата за защита на труда. Тя е установила, че няма условия за спазване на дистанция от 1,50 м нито на работните места, нито в съблекалните, работниците се превозват до фабриката в малки бусчета, в които са натъпкани, не носят правилно маските си и най-вероятно не получават достатъчно информация как да се предпазват на родните си езици. Фирмата пък не била в състояние да посочи кои отдели са най-засегнати от заразата.

От „Вестфлайш“ обявиха, че са в непрекъснат контакт със своите 5400 работници и те ще бъдат тествани.

„Не трябват тестове, а възможност за дистанция и изолация. Трябват им нормални жилища и ако се налага настаняване в празни хотели, такива сега има“, категорични са и от друг съюз -  „ALSO e.V. Oldenburg“.

На здравето на източноевропейците не се обръща същото внимание като на това на германските им колеги. Все още реалност са пренаселените общежития и претъпканите бусчета ,с които биват извозвани до работните си места, а тези хора трябва да бъдат настанени по един човек в стая, за да се спре инфекцията. Ако няма такива жилища, трябва да ги преместят в хотели, сега има капацитет, призовава Гидо Грюнер от организацията.

Правозащитниците настояват за по-строг контрол в месопреработвателната индустрия, селското стопанство, логистиката, строежите и домашната грижа за възрастни и болни хора – все сектори, в които работят предимно хора от Източна Европа и се стига до експлоатация и нарушаване на трудовите норми от страна на работодателите.

Към този апел се присъединиха Католическото работническо движение, профсъюзите на хранителната индустрия и гастрономията, както и профсъюзът „IG Bau“ .

„Фактът, че все повече деца на работници в тези сектори са засегнати от коронавируса, трябва най-сетне да накара властите да действат спешно“, призовава и Петер Косен.

Здравният министър Йенс Шпан призова днес към строги последствия за всички, които са допринесли за това хората да се заразяват масово на работните си места. „Освен това трябва да се действа спешно за ограничаване на болестта на място. Само така ще спрем прехвърлянето й извън тези огнища“, каза той.