Хигиенистка от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е дала положителен резултат за коронавирус и затова вчера министерството е било затворено и е влязъл в сила "авариен план" за работа. Това стана ясно от думите на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро пред Нова тв. 

Жената е работила само на петия етаж в МОСВ и е била на работа само в четвъртък и петък миналата седмица - преди това е била в отпуск. През почивните дни се е почувствала зле, а вчера министърът е бил уведомен, че става дума за случай на COVID-19. Малко са хората, с които евентуално е била в контакт - други хигиенистки и евентуално портиер, смята Димитров. Но всички служители, които са били на работа в четвъртък и петък и са потенциално контактни, са изпратени за тестове в Александровска болница и други лечебни заведения. Очаква се резултатите да са готови днес. 

Самият министър пък се тествал всяка седмица. 

Ведомството обаче има одобрен план за действие при такива ситуации още от края на март. Първо, близо 2/3 от хоратата в министерството работят дистанционно от вкъщи, а на място има малцина. Министърът показа т.нар. миниминистерство с два алтернативни входа, намиращо се под земята и с всички необходими условия за работа. Залата събира 100 души, но на място се събират 20-ина.

"Цялото министерство да се затвори, това нещо си е напълно изолирано, има връзка с целия свят, ситуационен център, място за почивка и всичко необходимо за работа", обясни още министърът.