Apple регистрира невиждан досега срив в продажбите на най-популярния си продукт - iPhone, съобщиха анализаторите на смартфон пазара KeyBanc. Спадът през април е 77% спрямо същия месец миналата година, и с 56% спрямо март.

Това идва на фона на обявения същия месец бюджетен iPhone SE, и е много лоша новина за компанията. Очаквано, причината е пандемията от новия коронавирус - много от емблематичните магазини на Apple са затворени, а хората не са толкова ентусиазирани да харчат спестяванията си за ново устройство.

Потребителите на Apple също така са известни с това, че често не употребяват стария си модел докрай, а купуват новия само заради факта, че е нов. Загубите на милиони работни места по света заради кризата обаче убиха тази тенденция. Не помага и фактът, че заради коронавируса беше забавено производството на смартфони в цял свят.

Според анализаторите ще има около 36% спад на продажбите за цялата година. През есента се очакват новите модели iPhone 12 - по всяка вероятност 4 на брой, със съответно 5,4, 6,1 и 6,7-инчови дисплеи и различни конфигурации, както и поддръжка на 5G. Дали те ще вдигнат продажбите зависи от икономическата ситуация и това дали ще има нови вълни на COVID-19, както допускат за възможно някои специалисти.

Според Goldman Sachs акциите на Apple вече се оценяват от "неутрални" на "продавай". Други анализатори обаче смятат, че до четвъртото тримесечие на годината спадът ще е едва 2%.

Междувременно производителите в Китай за пръв път отбелязват ръст на доставките със 17% от началото на пандемията. Наскоро няколко от китайските компании отбелязаха и малки, но забележими печалби след месеци стагнация.