„Като две капки вода” е единственото изключение в заповедта на министъра на здравеопазването, която забранява отварянето на театрите и концертните зали.

Районната здравна инспекция на София е дала писмено разрешение на шоуто „Като две капки вода” да бъде проведено в затворено пространство в присъствието на публика. Това разкри Магърдич Халваджиян в профила си във Фейсбук.

Пресцентърът на РЗИ- София потвърди пред „Площад Славейков”, че разрешението е било издадено веднага след излизане на заповедта на здравния министър.

Да оставим настрана противоречивия избор на шоуто да наруши собствения си призив да се съобразяваме с мерките. Това вече е ясно – една седалка разстояние не е „ефект на дългофокусния обектив”, както твърди Магърдич Халваджиян в профила си. Не в това е проблемът обаче.

 

На пресконференция вчера министърът на културата изрично няколко пъти повтори, че театрите, концертните и оперните зали не могат да отворят врати, а могат да представят представленията си само навън, в открити пространства. Той уточни, че проблемът е свързан с риск не само за публиката, но и за артистите на сцената. 2 или 3 часа в затворено помещение дават висок риск за заразяване, особено за изпълнителите, които няма как да носят маски.

Каквито и заповеди да издадат здравният и културният министър, РЗИ София има своя версия. Шоуто „Като две капки вода” не се провежда на открито. Дори да са спазени основните изисквания за безопасност (а те практически не са уточнени в изрична заповед на здравния министър за подобни случаи), излиза, че двойният стандарт работи.

За „Като две капки вода” може, за Филхармонията, Операта и Народния театър – не.

Явно продуцентите на шоуто и РЗИ -София знаят повече от министрите на  културата и здравето за това как трябва да се провеждат мероприятия в епидемична обстановка. Освен това са по-важни и по-силни от правителствените разпореждания.

Часове след първата си заповед вчера, здравното министерство издаде нова, в която постави ограничения и за климатиците. Студиото, в което се провежда шоуто, е без прозорци и единствената вентилация, която осигурява въздух на публиката, е въздухопроводна. Използването на климатици е неизбежно, като се има предвид колко горещо става с толкова много включено осветление и едновременно с това с публика в залата. Как е спазено това ограничение, което всъщност създава особено висока степен на риск? Дали в заповедта на РЗИ-София тези проблеми са отчетени и уточнени? Бяха ли включени климатиците снощи в „Капките”?

Призоваваме театрите, концертните зали и свободните арт пространства да използват прецедента, създаден от РЗИ в София, и веднага да поискат същото разрешение при същите условия – публика през място, климатици и артисти без маски на сцената. Явно е разрешено, няма причина да чакаме повече.

Последното беше ирония. Уверена съм, че дори участниците и екипът в „Капките” няма да посмеят да отидат на спектакъл в затворена зала засега.

"Площад Славейков"