След отговора на американските обвинения, че Китай е замесен в появата на коронавируса, публикувани в държавната агенция „Синхуа“, и китайският държавен вестник „Женмин жибао“ (Peoples Daily) зададе 10 въпроса на САЩ за новия коронавирус, цитирани от "Фокус".

Във въпросите се съдържат множество неприкрити обвинения към Вашингтон, че е участвал в разпространението на COVID-19 и е скривал реалната информация за него.

А ето ги и 10-те въпроса на държавния китайски всекидневник към САЩ:

  1. През февруари 2019 година американското списание Science съобщи, че правителството на САЩ след 4-годишен мораториум е одобрило провеждането на противоречиви изследвания за вируса на птичия грип. Някои експерти смятат, че трансформацията на вируса, която може да е настъпила в резултат от тези опити, може да увеличи риска от предаването му от човек на човек. Защо САЩ са се решили на това и защо нито самите изследвания, нито техните резултати са отразени по някакъв начин в пресата?
  2. През април уебсайтът Global Biodefence обяви пълното възобновяване на военната биологична лаборатория в Армейския институт за медицински изследвания на инфекциозни болести във Форт Детрик (Мериленд), занимаваща се включително с изследването на коронавирусите. През миналия юли работата там беше временно преустановена със заповед на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. През март на уебсайта на Белия дом се появи петиция с искане да се каже на обществеността какви са истинските причини за закриването на лабораторията. Как ще коментират това САЩ?
  3. През март New York Times публикува документ, в който се посочва, че от януари до август миналата година Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ провеждат учение, наречено The Crimson Infections ("Пурпурни инфекции"). Според легендата на ученията избухването на епидемия се е случило в Китай. Туристите разпространяват инфекцията, подобна на SARS, но причиняваща повече усложнения и предаваща се от въздушни капчици по целия свят. Не е разработена ваксина за ново заболяване. Защо тези събития толкова напомнят на това, което се случва в света сега? И защо САЩ, които прогнозираха пандемия през миналата година, реагираха толкова бавно на разпространението на коронавируса, твърдейки, че „всичко е под контрол“?
  4. Според American Broadcasting Corporation (ABC) още в края на ноември 2019 г. американските разузнавачи са информирали Агенцията за военно разузнаване, Пентагона и Белия дом, че вирусното заболяване се разпространява в района на китайския Ухан. Националният медицински информационен център (NCMI) през ноември изготви доклад с доста подробно описание на ситуацията с разпространението на вируса, което наистина се случи по-късно. На американския уебсайт Washington Post се съдържа информация, че Доналд Тръмп непрекъснато получава информация за новия коронавирус от американската разузнавателна агенция повече от два месеца. Така че защо правителството на САЩ обяви извънредно положение чак на 13 март?
  5. На 21 февруари японската телевизионна мрежа Asahi съобщи, че сред 14 000 души, починали в САЩ, както по-рано се съобщава - от грип, може да има и такива, които действително са починали от коронавирус. По-късно Американският център за контрол и превенция на заболяванията съобщи, че през тази зима от грип са боледували най-малко 32 милиона американци. На 11 март Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, призна, че може би е имало хора, заразени с новия тип коронавирус сред онези, за които е съобщено, че са починали от грип. Колко пациенти всъщност са имали коронавирус, а не грип? И говориха ли в САЩ само за грип, за да скрият коронавирусната инфекция? Ще има ли изследвания и дали САЩ ще позволят на международните експерти да оценят ситуацията, да вземат проби и да направят анализи?
  6. Кога новият вид коронавирус се появи за първи път в САЩ? И започнало ли е предаването на коронавируса, преди това да бъде обявено публично?
  7. На 16 март Wall Street Journal съобщи, че САЩ започват да тестват първата експериментална ваксина, Moderna Inc., върху хора. Международни експерти казват, че това не би било възможно, ако САЩ не са имали щам на вируса на ранен етап. И така, кога точно и откъде САЩ взеха този щам?
  8. Според Washington Post председателят на Комитета за разузнаване на Сената на САЩ Ричард Бар и съпругата му продават до 1,7 милиона акции на различни компании само седмица преди срива на пазара, причинен от разпространението на коронавируса. Защо много американски политици се освободиха от акциите по това време и правителството продължи ли да убеждава хората, че ситуацията е под контрол?
  9. Защо американските експерти имат право да правят публични изявления за COVID-19 само след съгласуване с кабинета на вицепрезидента на САЩ?
  10. Какви изследвания се правят в биологични лаборатории в САЩ и чужбина и защо Вашингтон не съобщава за това?