Китай публикува огромен по обем списък с опровержения на 24 "абсурдни обвинения" на американски политици по отношение на опитите на комунистическата страна да овладее епидемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

През изминалата седмица китайското външно министерство посвети по-голямата част от времето за брифинги в отхвърляне на обвиненията на САЩ, че Китай е задържал информация за заболяването и че заразата е възникнала в лаборатория в град Ухан.

В доклад, публикуван на уебсайта на министерството в събота вечер, се прилагат пространни опровержения на критичните твърдения от страна на Вашингтон. Любопитно е, че в самото начало е цитирана една от най-популярните сентенции на американския президент Ейбрахам Линкълн.

"Както е казал Линкълн - можеш да заблудиш всички хора за определено време. Можеш да заблудиш някои хора през цялото време. Но не можеш да заблудиш всички хора през цялото време", се казва в пролога на документа.

В него са цитирани и медийни съобщения, според които американците са били заразени с вируса, преди първият случай да бъде потвърден в Ухан. Няма доказателства, които да подкрепят тази теза.

В документа се изтъква, че вирусът не е създаден от човек и се твърди, че Институтът по вирулосология на Ухан не е в състояние да синтезира нов коронавирус.

Предупреждението дошло "навреме"

В доклада е представена хронология на събитията, според която Китай изпраща информация на международната общност "навреме" и по "открит и прозрачен начин". Пекин продължава упорито да настоява, че е действал бързо, макар че критиките за бавната реакция не идват само от Вашингтон.

Миналата седмица "Шпигел" цитира представител на германската Федерална служба за разузнаване, според който първоначалното решение на Китай да прикрие информация е коствала на света от 4 до 6 седмици, които можеше да бъдат безценни в борбата срещу пандемията.

В доклада се отхвърлят обвиненията на Запада към отношението на комунистическия режим към доктор Ли Уенлианг - 34-годишният лекар, който се опита да събуди Китай и света за надвисващата заплаха от коронавируса.

Смъртта му от COVID-19 предизвика безпрецедентни критики в рамките на тоталитарната държава срещу ККП.

Външното министерство заяви, че Ли не е "разобличител" ("whistle-blower") и че никога не е бил арестуван, в противовес на информацията на множество западни служби.