Финансовият министър Владислав Горанов е истински патриот, на дело. Милее за всеки лев в хазната, а евентуалната му смяна в средата на мандата е лоша идея.

Това заяви в студиото на Нова тв съпредседателят на малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" Валери Симеонов. А поводът за коментара: думите на премиера Бойко Борисов от вчера, че Горанов не му е началник и ако не харесва решенията му - може да си подаде оставката. 

Както е известно, вчера Борисов реши еднолично ДДС за заведенията от туристическия сектор да падне от 20 на 9 на сто. Финансовият министър е твърдо против, но по думите на премиера решението е "политическо". Натиск в тази посока оказваха и коалиционните партньори на ГЕРБ - "патриотите". И ВМРО, и НФСБ внесоха законодателни изменения за намаляване на ДДС в сектора.

По план по-ниското ДДС трябва да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Но Симеонов настоява това да стане още от този юни.

Днес Симеонов защити и Горанов, и намаляването на ДДС, срещу което той е против.

"Владислав Горанов е един истински патриот, на дело. Той милее за бюджета на държавата. Милее за всеки лев. Всеки лев гледа да опази. Няма да е добре на третата година от управлението да бъде сменен финансовият министър на държавата, и то успешен", посочи.

След което обяви, че държавата "със силова мярка ликвидира своето ресторантьорство и хотелиерство за два месеца". И сега трябва да ги компенсира.

"Никой няма да им даде 11% на тези хора, а насърчава завъртането на машината", твърди Симеонов.

На въпрос не можеше ли да се направи жест към здравеопазването, за което и сега се събират средства от типа на капачки за кувьози, лидерът на НФСБ заяви, че и сега в системата се наливали много пари. Просто трябвало да се реформира. Както и "да не се смесват благотворителните акции с бюджетните разходи".

По думите му и сега държавата прилагала схеми, вързани с "подаряване" - грантовете, 60/40 било "дарение, подарък" тип "стоите си вкъщи, не работите и държавата ви дава пари, а колегата опъва каиша".

Коментира и собственото си предложение близо 3 милиона българи да получат ваучери на стойност 210 лева, които да реализират за туристическо настаняване у нас. То не бе възприето от ГЕРБ в тези му мащаби, като в крайна сметка бе решено ваучери да получат само медицинските лица, служителите в РЗИ, полицаите и др. - хората на първа линия в борбата с коронавируса. Или по изчисленията на Симеонов - общо 50 000 души. "Е, толкова можахме, толкова направихме", констатира, визирайки нереализираното предложение на НФСБ.

Но пък по думите му евентуалното намаляване на цените за плажните принадлежности - чадъри и шезлонги (което върви с намаляване и на концесионните такси и наемите на плажовете), щяло да "привлече като магнит българските туристи" да почиват в България.

Той определи като "дребнотемие" надигащото се недоволство от следния казус: сега идващ у нас чуждестранен турист само ще декларира, че не е заразен с коронавирус, след което ще се отправи свободно към хотела си, докато прибиращите се в България наши съграждани ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Това ще важи и за тези, избрали Гърция например за своята лятна почивка.

"Забихте се в такова дребнотемие... В момента говорим за спасяване на туризма. На всеки здравомислещ човек му е ясно, че много туристи няма да дойдат. Аз на тоя въпрос не мога да ви отговоря, да отговори щабът. Каквото е за чужденците, трябва да е и на българите", посочи съпредседателят на ОП.