9% ДДС за целия сектор "Туризъм", в т.ч. за заведения за хранене, ресторанти, барове и пр., от 1 януари 2021 година.

Това е резултатът от двудневни преговори между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов с Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

"ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма", съобщиха от Министерския съвет след провелия се днес нов разговор в кабинета на Борисов.

Възможно е обаче днес в парламента да има своеобразно "отстъпление" за датата на влизане в сила на решението, тъй като лидерът на НФСБ и съпредседател на малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" Валери Симеонов щял да настоява мярката да влезе в сила още от тази година, научи Клуб Z от депутати от НФСБ. Въпреки че се счита за лоша практика промяна в данъчната политика в средата на годината. Това се прави с предложенията за бюджет за следващата.

ДДС за хотелите и сега е 9 на сто, като с толкова се облага и тип "ол инклузив" услугата - т.е. това е ставката и за храната в хотела, когато услугата е пакетна.

Всички останали заведения в сектора обаче се облагат с 20 на сто - каквато е ставката за всички стоки и услуги в страната. 

За да отговорят на условията за по-ниска ставка обаче, заведенията трябва да са категоризирани по Закона за туризма. За такава категоризация те трябва да отговарят на редица условия. Т.е. не всеки бар във всеки град може да се възползва от бъдещата ниска ставка.

Отстъпка от страна на кабинета

Днешното решение е отстъпка и за двете страни. Браншът настояваше за падане на ставката за всички заведения в отговор на кризата, породена от коронавируса. Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев обаче бяха против намаляване на ДДС изобщо. Както е записано и в управленската програма на ГЕРБ-"Обединени патриоти". От ОП обаче също внесоха изменения през изминалите седмици за намаляване на ДДС както за хотели, така и за заведения с цел спасяване на най-засенатия от пандемията от коронавирус отрасъл.

И от бранша, и от ОП, предлагаха и изменения по отношение на мярката 60/40 с мотива, че за заведенията тя е на практика неработеща. Собствениците им не могат да поемат своите 40% от възнагражденията на служителите си, както и осигуровките, защото не генерираха никакви обороти - бяха затворени със заповед на здравния министър още с обявяването на извънредното положение на 13 март. От 6 май им бе разрешено отново да отворят - но при спазване на определени изисквания за дистанция, брой клиенти и пр. Днес решение в тази посока не е било взимано, но пък се очаква 60/40 да продължи да действа до 30 юни и сега, когато заведенията вече нямат забрана за работа, да се възползват при желание от нея.

Политически риск

Борисов подчертал, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш, посочват МС.

"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", е заявил той.

Тук е мястото да се отбележи, че не само заведенията бяха затворени със заповед, а и също така молове, спортни зали и други обекти, които предполагат събиране на много хора на едно място.

Борисов акцентирал, че с така обсъдените промени с понижения ДДС означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло - посочват още от правителствената пресслужба.

"В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", заявил.

"Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с вас", посочили в отговор представителите на браншовите организации. И вчера, в манифест, те дадоха заявка, че по-нисък ДДС ще изсветли бизнеса. До момента обаче никой от бранша не е заявявал как той ще се отрази на цените в полза на клиентите.

И още...

На срещата било договорено още отлагане на влизането в сила на промените в спорната Наредба Н-18 (за касовите апарати) за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г. Срещу тази наредба ресторантьорският бранш вече веднъж протестира на жълтите павета.

В рамките на срещата било посочено още, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор "Туризъм".

Било дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от групата на ГЕРБ.