16 милиона лева ще бъдат отделени за подкрепа на сектор "Рибарство и аквакултури", който също е засегнат от икономическата криза, причинена от пандемията от коронавирус. 

Това обяви преди малко на брифинг в сградата на Министерския съвет Десислава Танева. От думите й се разбра, че мярката е разделенa на три отделни подкатегории, като се очаква парите да отидат най-вече за хора, които са преустановили своята рибарска дейност през периода на извънредното положение, в подкрепа за сектора на аквакултурата при спиране или намаляване на работа, както и за преработване на продуктите от риболов и аквакултури. 

Максималната помощ, която бизнесът ще може да ползва, е до 80 хиляди лева за всяка подкатегория, но обещанието на властта е, че достъп до финансирането ще имат само фирмите, които са на "светло", тоест нямат задължения и не крият данъци.

По традиция с Танева на брифинга бяха и представители на бранша, които разказаха колко много одобряват мерките, но как можело и повече да се направи. 

Днес разбрахме, че помощ ще има за гроздопроизводителите. Всеки от тях ще може да получи по 303 лева на декар. Заявленията се подават в Изпълнителната агенция по лозята и виното. Уточнението е, че мярката е обявена за бране на зелено. Целта е, ако прецени производителят, да изкара по-малко количество, а другото да го обере на зелено и да получи тези пари като компенсация.

Около милион лева ще има и за черешопроизводителите - 50 лв. за тон, ако се произведат с 50% по-големи количества от миналата година.