16:12 ч.: Премиерът на Швеция защити мерките на своето правителство срещу коронавируса 

Създалото се в чужбина впечатление, че Швеция е възприела към коронавируса подхода "нещата да вървят по старому", е погрешно. Това заяви днес пред чуждестранни журналисти шведският премиер Стефан Льовен, като подчерта, че сътрудничеството между хората е било ключът в борбата с епидемията в страната, предаде Ройтерс.

Ето как шведите спазват препоръките за физическо дистанциране в търгоски център в Стокхолм.

Вместо да наложи пълно затваряне на бизнеса и обществения живот, Швеция прибягна до комбинация от законодателство и препоръки, които печатните и електронните медии по света окачествиха като относително мека политика. Льовен обаче отхвърли тази теза и поясни, че шведският модел за управление на обществото се основава на доверието между хората, които са отговорни "да постъпват правилно", и депутатите и другите власти.

Шведското правителство забрани събиранията на големи групи хора, затвори повечето учебни заведения, а властите препоръчаха социално дистанциране, да се щадят възрастните, да се работи от дома, и да се стои вкъщи при неразположение. Началните училища обаче функционират, няма забрана за излизане навън и събирания на малки групи, а магазините не са били затваряни, отбеляза Ройтерс.

Досега в Швеция са регистрирани над 3500 смъртни случая - по-малко отколкото в големите европейски страни, но пет пъти повече от съседна Дания и над десет пъти повече от другите държави в Северна Европа. Някои датски политици изразиха опасения относно отварянето на границата с Швеция.

Швеция, чието население надвишава двукратно по брой населенията на всички нордически държави, засега няма намерение да отслабва ограничителните мерки, каза премиерът Стефан Льовен пред представители на чуждестранни медии.


16:09 ч.: Естония е преодоляла пандемията, заяви социалният министър 

Естония е предоляла кризата, свързана с разпространението на новия коронавирус, смята социалният министър Танел Кийк, цитиран от ТАСС.

"Този път преодоляхме кризата с разпространението на дадения коронавирус. Епидемията може временно да се смята за приключила. Занимаваме се с вторични вълни, малки локални огнища на инфекцията. Ако погледнем индикаторите на Световната здравна организация (СЗО), то на територията на Естония в момента няма епидемично раззпространение", заяви Кийк в интервю за естонската обществена телевизия ERR.

Въведените заради коронавируса ограничения бяха оправдани, подчерта социалният министър. "Сега чувам със задна дата, че виждате ли, броят на умрелите и заразените въобще не се е оказал толкова голям. "Но малцина оценяват колко големи щяха да бъдат, ако не бяхме въвели ограничения и бяхме оставили вирусът да се разпространява", добави министърът.

"В няколко европейски страни, които също въведоха строги ограничения, но го направиха по-късно от Естония или първоначално въведоха по-меки мерки, броят на смъртните случаи и заразените беше над десет пъти по-голям, отколкото при нас", подчерта Кийк. Той посочи, че според някои оценки без строгите ограничения коронавирусът би причинил в Естония 20 пъти повече жертви.

Вчера естонското правителство състави график за отслабването на въведените ограничения, който предвижда от 1 юни да бъдат открити аквапарковете, спа центровете и развлекателните центрове в моловете (включващи кина, зали за боулинг, казина и зали за игри на децата), а от 1 юли - и кината. От 10 май са разрешени религиозните ритуали, а от 11 май е разрешено да отворят врати моловете, музеите и галериите. Премиерът Юри Ратас обаче посъветва жителите да продължават да спазват социална дистанция, да си мият ръцете и да носят медицински маски, а при наличие на симптоми да си стоят по домовете.

Общият брой на заразените в Естония достигна 1758, за последното денонощие бяха открити седем случая. Броят на жертвите е 62. Режимът на извънредно положение беше въведен на 13 март и изтича на 17 май.


14:29 ч.: Италия ще позволи свободното пътуване в страната от 3 юни

Италия се кани да позволи свободното пътуване из страната от 3 юни, според проект за правителствен указ, предаде Ройтерс.
Според текста, който може да бъде променен преди приемането му от кабинета по-късно днес, от 18 май ще бъде разрешено придвижването в рамките на отделните региони, а забраната за междурегионалните пътувания ще падне на 3 юни.
Фабриките в страната вече получиха разрешение да заработят отново на 4 май, а магазините ще отворят врати в понеделник, 18 май.
Регионите могат да реактивират всички сектори на икономиката, които още остават затворени, но при спазване на протоколите за безопасност. Националните здравни власти ще следят ситуацията, за да гарантират ограничаване на заразата. Кметовете могат да се намесят и да затворят публични пространства, ако социалното дистанциране се окаже невъзможно.


13:30 ч.: Южна Корея излекува жена на 104-годишна възраст

Южнокорейските медици излекуваха от коронавируса най-възрастния си пациент с потвърден КОВИД-19 - 104-годишна жителка на провинция Кьонбук (Северен Кьонсан), съобщи агенция Йонхап.

Южна Корея. Снимка АП/БТА

От 10 март жената била под постоянно лекарско наблюдение в медицинския център на град Пхохан. Страдала от кашлица и болки в гърлото, но през април състоянието й силно се влошило. Благодарение на лекарската намеса обаче през май започнала да се възстановява. До момента в Южна Корея са установени общо 11 018 случая на Ковид-19. Починалите от коронавируса са 260, оздравелите - 9821, предаде ТАСС.


13:12 ч.: В най-големия австралийски щат Нови Южен Уелс отново заработиха ресторантите, кафенетата и баровете

Ресторантите, кафенетата и баровете в най-населения австралийски щат Нови Южен Уелс отново отровиха врати днес след два месеца извънредно положение заради епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс. Облекчаването на някои карантинни мерки в щата настъпи ден след обявяването на безпрецедентно висока безработица и националната статистика и изявлението на премиера Скот Морисън, че най-лошото тепърва предстои.
"Макар и да няма много поводи за празнуване при тежките обстоятелства, пред които сме изправени, и особено вчерашните данни за безработицата, това е добре дошъл знак, че сме поели пътя към нормализацията", каза днес Морисън за отварянето на заведения в Нов Южен Уелс.
Премиерът на щата Гладис Береджиклян призова хората да останат бдителни и да поддържат физическо дистанциране.


12:30 ч.: СЗО: До 250 милиона души може да се заразят с COVID-19 в Африка през следващите 12 месеца

Има опасност до 250 милиона души да се заразят с новия коронавирус в Африка през следващите 12 месеца, съобщи Би Би Си, позовавайки се на най-новия доклад на Световната здравна организация, предаде ТАСС.
За този период от време се очаква смъртните случаи от новия коронавирус в Африка да са между 150 и 190 хиляди, а 5,5 милиона души да бъдат хоспитализирани.
Според експертите на СЗО високият процент млади хора в населението на континента ще позволи да се избегне най-лошия сценарий, тъй като те по-леко прекарват това заболяване.
Общата численост на населението на Африка е 1,3 милиард души. Средната възраст на жителите на континента е 19,7 години.
Към днешна дата по данни на СЗО в африканските страни има 72 379 заразени с новия коронавирус, в това число 2480 починали.


12:12 ч.: Над 12 000 са заразените с COVID-19 във Филипините

Броят на заразените с новия коронавирус на Филипините е вече над 12 000, а смъртните случаи са над 800, съобщи днес филипинското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс. Министерството оповести смъртта на още 16 души от коронавирус, с което общият брой на починалите от вируса на Филипините е вече 806. Новите случаи на заразяване са 215, с което общо заразените са вече 12 091. 


11:22 ч.: Русия отчете нов рекорд на починали за денонощие - 113 души

През изминалото денонощие в Русия след заразяване с коронавирус са починали 113 души, съобщава оперативният щаб, цитиран от бизнес портала РБК. Това е най-големият брой за 24 часа от началото на епидемията.

Предишният рекорден брой смъртни случаи беше регистриран на 29 април, когато 108 души в страната умряха за ден от COVID-19, а на 12 май властите съобщиха за смъртта на 107 пациенти. Общо в Русия коронавирусната инфекция е призната като причина за смъртта на 2418 души.

Общият брой на медицински потвърдени случаи на инфекция в Русия достигна 262 843 във всички 85 региони, страната е на второ място след САЩ, където тестовете разкриха над 1,4 милиона носители на заразата. 


9:35 ч.: За денонощие заразените с коронавирус по света са се увеличили със 78 000 до общо 4,25 милиона 

Броят на заразените с новия коронавирус в световен мащаб за последното денонощие е нараснал със 78 000 и вече наближава 4,25 милиона души. Броят на потвърдените смъртни случаи се е увеличил с 6000 и е надхвърлил общо 294 000, съобщи Световната здравна организация, цитирана от ТАСС.

Нюйоркчанка в защитно облекло минава по 8-о авеню в Бруклин.

Към 10 ч. вчера в света са били установени 4 248 389 заразени и 294 046 починали от COVID-19.

Регионът на Северна и Южна Америка е на първо място по брой на заразени - 1 819 553. За последното денонощие той се е увеличил с 37 989. Броят на починалите е 109 121.

В Европа има 1 801 668 заразени и 163 413 починали. За последните 24 часа заразените са се увеличили с 21 352, а починалите - с 3614.

На трето място по брой заразени в света е Източносредиземноморският регион. Там има 293 805 заразени и 9389 смъртни случаи.

Най-много заразени в света има в САЩ - 1 340 098. На второ място е Русия с 252 245.

Следват Великобритания с 229 709, Испания с 228 691, Италия - с 222 104, Бразилия - 177 589, Германия - 172 239, Турция - 143 114, Франция - 138 609, и Иран - 112 725.


4:10 ч.: Словения обяви край на епидемията от коронавирус и облекчи граничния контрол с ЕС

По улиците на Любляна днес.

Словенското правителство късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус в страната. Така Словения стана първата европейска държава, сложила официално край епидемологичното положение, след като през последните две седмици властите не потвърждаваха повече от 7 нови случаи на ден.

Отсега нататък хората, пристигащи в Словения от други държави в ЕС, няма да са под карантина за поне седмица, както беше в началото на април, обяви правителството в съобщение.

Двумилионната държава, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, до момента е установила 1464 случаи на коронавирус, а починалите са 103-ма.
Словения обяви епидемия на 12 март.


3:32 ч.: Италия започва да прилага кръвни тестове за COVID-19

Диви патици се разхождат край опустелите канали на Венеция.

Италия ще започне тестуване на представителна извадка от 150 000 души в 2000 града следващата седмица, за да установи мащаба на епидемията от COVID-19, заяви днес пред парламента ръководителят на правителствената научна комисия Агостино Миоцо, цитиран от Ройтерс.

Италия е регистрирала повече от 222 000 случая на коронавирус и над 31 000 починали от заразата от началото на епидемията на 21 февруари. Повечето от тях са в северните области, докато Югът остана до голяма степен пощаден от епидемията.

Италия стана първата европейска държава, която наложи общонационална карантина през март за възпиране на заразата. През миналата седмица тя започна на отхлабва някои от ограничанията. 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др