На повърхността изглежда като класическа история за изнасяне на скандална вътрешна информация.

Вътрешен човек, който се опълчва на системата, застава срещу корпоративната мощ, която корумпира управлението на САЩ. Разкрива смело истини, назовава имена на хора, които са част от "кабалистичен кръг", който убива американците. 

Но погледното от друга перспектива, станалото така популярно видео на д-р Джуди Майковиц, в което за разпространението на коронавируса са обвинени големите фармацевтични компании, Бил Гейтс и Световната здравна организация, е работа на дискредитирана особнячка. Но учените се опасяват, че това не прави твърденията ѝ по-малко опасни, защото във времената на конспиративни теории, онези от тях, които са свързани с медицински теми, имат голям потенциал.

Видеото на Майковиц е откъс от документален филм, който скоро ще бъде пуснат. Казва се "Plandemic" и в него вирусоложката твърди, че здравните власти в САЩ са потулили нейно изследване, според което ваксините отслабват имунната система на хората и така ги правят по-уязвими на COVID-19. Тя още обявява, че носенето на маски е опасно, защото "буквално активира собствените ни вируси".

Твърденията на Майковиц набраха популярност отчасти, защото тя насочва обвиненията си към д-р Антъни Фаучи, лицето на борбата на администрацията на Тръмп срещу коронавируса и директор на институцията, която според нейните думи е погребала изследването ѝ - Националния институт по алергология и инфекциозни болести.

А в свой туит Тръмп додаде тежест на обвиненията на Майковиц като самият той постави под съмнение откъде е тръгнал и се е разпространил коронавирусът.

Видеото на Майковиц се радваше на голяма популярност - над 7 млн. гледания в  YouTube преди да бъде свалено заради това, че съдържа фалшиви твърдения. То е сваляно и от фейсбук, но там непрекъснато отново се качва основно от представители на антиваксърски групи. Същевременно силно консервативни и крайнодесни медии продължават да рекламират Майковиц.

Проф. Ерик Оливър, автор на "Enchanted America: How Intuition and Reason Divide Our Politics" ("Омагьосаната Америка: как нашата интуиция и разум разделят политиката ни"), книга за конспиративни теории и разпространение на фалшива информация, обяснява пред "Гардиън", че конспирациите, които са посветени на медицински теми, са най-широко циркулиращите и се радват на най-голяма популярност.

"Когато правим изследване, задаваме винаги въпрос: смятате ли, че агенцията по храните нарочно задържа природни лекове срещу рак заради таен натиск от фармацевтичната индустрия? И обикновено получаваме около 40 на сто положителни отговори от хората, които участват в проучването, които са съгласни с подобно твърдение. Това е най-устойчивата и приемана конспиративна теория", обяснява проф. Оливър.

"Здравните конспиративни теории се харчат добре, защото те не са ясно изразени идеологически по начина, по който това се случва с другите конспиративни теории. Те сякаш са отвъд идеологическите граници. Така теорията за действията на агенцията по храните и лекарствата се радва на одобрение еднакво от консерватори и либерали", допълва професорът.

Майковиц участва в двучасово предаване по Truth News Network като твърдеше, че COVID-19 е само последната от поредица от фалшиви здравни кризи, създадени от медицинската индустрия заедно с фондацията на Бил Гейтс, за да се печелят пари от нещастието на хората.

"Минахме през свинския грип, през птичия грип, СПИН. Всички пандемии, епидемии вкарват измама, за да контролират, да се възползват от здравната система. Така се довежда до банкрут страната ни", заяви тя. "Една трета от БВП отива за медицинската клика. Здравна осигуровка, която никога преди това не трябваше да имаме и която ни струва хиляди долари месечно. Застраховка за какво? За да може да си купите техните химиотерапии, които буквално на никого не помагат", каза още тя.

Майковиц отдавна е загубила доверието на научната общност. Още когато сп. Science изтегля през 2009 г. от публикуване нейна статия, в която вирусоложката твърди, че нейно изследване показва, че ретровирус при мишките е причина за синдрома на хроничната умора. Като се оказва, че тя е фалшифицирала част от данните. 

След което е уволнена от института "Уайтмор Питърсън", където работи. Няколко месеца по-късно за кратко е в затвора, защото изнася компютър, записки и информация, собственост на института, въпреки че обвиненията са оттеглени поради процедурни въпроси. След това Майковиц твърди, че арестът е бил организиран като опит "дълбоката държава" да я спре да разкрива истината.

Опровергани са и твърденията ѝ, че е направила пробив в откриването на лечение за ХИВ, а Фаучи е откраднал разработката ѝ, за да направи пари от патенти за сметка на цената на милиони животи.

Но това не спира появата на книгата на Майковиц "Чумата на корупцията", която избухва като бестселър след като е публикувана преди повече от месец.

Проф. Оливър отбелязва, че съмненията често си взаимодействат със страха от неизвестното, когато става дума за медицински проблеми.

"Става въпрос за зараза, която е невидима. Това е разтърсващо събитие, а страхът и тревожността, които породи в икономиката, политиката и здравната система, са наистина огромни. Някои хора предпочитат да търсят прости отговори на много сложни политически и здравни проблеми. И в това празно пространство конспиративните теории избухват", обяснява ученият.

Медицинските конспиративни теории имат по- голям потенциал от теми от рода на къде е роден Барак Обама или кой действително взриви кулите на 11 септември 2001 г. И то не само защото са по въпроси, които имат пряко отношение към живота и здравето на хората. А и защото има някакви основания за някои от тези твърдения.

Лекарствената индустрия в САЩ оказва корупционно влияние върху политиците, както показва кризата с опиоидите. Не е извън подозрение възможността правителствени учени да извършват тайни медицински експерименти с хора. В продължение на четири десетилетия до 1972 г. Службата по обществено здраве на САЩ осъществява станалото печално известно изследване Тускиги за нелекуване на сифилиса при афрокамериканските мъже.

"Има реални конспирации, които се случват по света", казва Оливър. "Конспирацията на Енрон за фиксиране на цените на енергията, например. Има лобистки интереси, които се опитват да наложат техните схеми и вероятно много от нещата минават на тъмно, така че е лесно да се предприеме следващата стъпка и да се предположи някаква много по-опасна и огромна конспирация", обяснява той.

Но трябва да помним, че за разлика от много други конспирации, медицицинските могат да имат смъртоносни последици. И тук става дума за антиваксърското движение. То се разраства, а заедно с това се връщат и епидемиите от морбили, като се увеличават смъртните случаи от инфекциозната болест - както в САЩ, така и в редица други страни по света заради намаляващия стаден имунитет.

Полиомелитетът остава ендемичен в Пакистан, отчасти и заради кампании за фалшива информираност, в които се твърди, че има заговор на ЦРУ, за да се стерилизират мюсюлмански мъже, или че във ваксината има свински елементи, или че съдържа алкохол. Не помогна и че ЦРУ използва имунизационната кампания като фронт за преследването на Осама бин Ладен в северозападен Пакистан, което доведе до нападения над здравни работници, извършващи имунизации за полиомелит

Преди 20 г. в Южна Африка президентът Табо Мбеки се съюзи със съмнителна група учени, които отхвърляха връзката между ХИВ и СПИН като това струва живота на стотици хиляди, след като той изтегли животоспасяващи лекарства от болниците и блокира употребата на медикамент, който можеше да помогне майките да не предават вируса на децата си при раждането.

Проучване на милиони хора във фейсбук, огласено наскоро в сп.  Nature, показа, че групите, които се противопоставят на ваксинирането, са много по-ефективни в навлизането в дискусии на хора, които се колебаят, от онези, които си служат с научни аргументи. Според изследването нарастващото недоверие в научната експертиза може да улесни избухването на огнища на коронавируса.

Материалът е публикуван в "Гардиън".