Китай се обяви днес за укрепване на сътрудничеството между Пекин и Вашингтон срещу коронавирусната пандемия, въпреки изявлението на американският президент Доналд Тръмп, че обмисля прекъсване на връзките с Китай, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Поддържането на стабилни отношения между Китай и САЩ е в интерес на двете страни и благоприятства мира и стабилността, каза говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

"Китай и САЩ трябва да продължат да засилват сътрудничеството в борбата срещу епидемията, да победят епидемията колкото се може до-скоро, да лекуват пациенти и да възстановят икономиката и производството, но това изисква те да действат заедно", каза Чжао, цитиран от държавния вестник "Глобал таймс".

Вчера Тръмп каза, че не иска да говори с китайския президент Си Цзинпин на този етап и предупреди, че "може да прекъсне всякакви отношения" с Китай.

Тръмп, който се опитва да обвини Китай, че е източник на коронавирусната пандемия, посочи, че е "силно разочарован" от Пекин за това, че не е успял да спре вируса в самото начало.

Това беше или глупост, или некомпетентност, или умишлено (действие от страна на Пекин), заяви той в интервю за бизнес мрежата на телевизия "Фокс".

Президентът добави, че не е заинтересуван от подновяване на преговорите по първата фаза на търговското споразумение, за което Вашингтон и Пекин се бяха договорили в началото на годината. Тази договорка послужи като примирие в разрастващата се търговска война между двете свръхсили