В противоречие сам със себе си относно т.нар. държавни бензиностанции влезе министърът на икономиката Емил Караниколов. Пред Нова тв той обяви, че стратегията е обектите да са в големите областни градове. Но можело и в малките, където липсвали бензиностанции и конкуренция. С други думи - въпросните държавни колонки може да са навсякъде. Проблеми с качеството на горивата у нас нямало, заяви още Караниколов. И в същото време: "на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни".

Караниколов даде интервю за Нова тв в опит да обясни лансираната през миналата седмица от правителството нова идея - държавата да влезе на пазара с горивата на дребно. Очаква се днес да бъде представена и законовата уредба за бъдещата Държавна петролна компания, чието създаване вече събуди протести в частния бизнес.

Целта на Държавната петролна компания е тя да е коректен партньор и коректен играч в сектора. Идеята е през тази държавна компания обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола - заяви днес Караниколов.

"През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина", допълни той.

Което за пореден път не отговаря на въпроса: ако държавата счита, че има проблем при цените у нас, защо и редките проверки не са показвали такъв.

Той допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надявал оттук нататък да се съблюдава и от всички.

"Към момента проблем с качеството на горивата няма. Постоянно се извършват проверки", посочи Караниколов.

И в същото време заяви:

"Но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни." 

Визията на държавата е бензиностанциите да се разположат в големите областни центрове, за да бъдат балансьор в градовете - даде заявка още той.

Обаче: "Считаме обаче, че те трябва да се изградят и на локации, където липсват такива или съответно няма конкуренция." (в събота премиерът Бойко Борисов говореше също за областните градове - 28 на брой, но за примерно 100 държавни бензиностанции - б.р.)

Караниколов беше обяви още, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент.

"Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв", допълни той.