Събота предиобед, 16 май. Премиерът Бойко Борисов се качва на джипа си с министърката на енергетиката Теменужка Петкова на задната седалка, за да нагледат строежа на газовия интерконектор между Гърция и България. Проектът е приоритетен за ЕС и САЩ, бе стартиран преди 10-ина години, а през 2019-а започна реализацията му. 

По традиция всичко се предаваше във фейсбук, като това бе първата поява на живо на министър-председателя през последните няколко дни. Вероятно затова премиерът успя да се произнесе по редица теми - от мястото на България на газовата карта на Европа, през коронавируса, сравнен отново с война, с която страната се е справила за разлика от други в Европа, през няколко думи по адрес на президента Румен Радев, на медии и издатели, на "Левски" и Васил Божков, на държавните бензиностанции, които планира и др.

Ето посланията на Борисов по теми: 

"Най-важното е, че мачът с газопроводите е в България"

Докато Теменужка Петкова показваше работата по строежа на газовия интерконектор, тя и Борисов си разменяха реплики колко са важни газовите проекти - и този, и т.нар. Балкански поток (де факто продължение на "Турски поток" през България за Сърбия и оттам Унгария" - б.р.)

"Този проект никога нямаше да стане, ако не бяхме ние. Това е само благодарение на нашата воля. Както "Южен поток" го бяха спрели (този руски проект, който трябваше да мине през България, бе спран от ЕК, защото противоречеше на правилата на енергийната политика на ЕС - б.р.)"каза премиерът.

Борисов обяви, че най-важна е конкуренцията между двата газови проекта, обяви ги за приоритетни - и двата - за западните ни партньори (САЩ са против т.нар. втора тръба на "Турски поток" - б.р.) и обясни, че "най-важното е, че мачът е тук, в България". После разказа от какво значение е съревнованието кой газопровод ще бъде построен по-бързо и ще почне да кара повече газ.

"Никога не сме стояли по-добре на газовата карта на Европа", казваха и Борисов, и Петкова, като премиерът обясни и защо: 

"Това се дължи на нашата искреност и към Запада, и към Изтока. Путин и Ердоган в Истанбул, Тръмп в САЩ и Урсура фон дер Лайен в Европа."

Медийни издатели - комисионери. И "патици"

Докато в джипа темата бе все още газовият успех на България, от екипа на Борисов подканиха Петкова да обясни, че е важно и как при доставките на газ ще отпаднат посредниците. Така и стана, а Борисов взе повод да говори за "комисионерите":

"Ще елиминираме... Колко комисионери бяха... И медийни издатели комисионери. Как няма да ме плюват и окарикатуряват всеки ден..."

Премиерът не назова имена. Но очевидно имаше предвид издателя на в. "Сега" Сашо Дончев, който е и собственик на "Овергаз".  

Борисов първо попита къде ще спира да говори пред медии, за да му бъде казано, че такива всъщност не били канени. След няколко минути премиерът констатира: 

"Защо карат през цялото време зад мен? Това е като патиците точно, после се сърдят..."

"Това е като стадния имунитет" - допълниха репликата от екипа му. 

Когато Борисов слезе от колата, за да застане пред медиите, обясни, че иска да си избере фон, на който се вижда газопроводът, защото "знам, че някои телевизии нищо няма да дадат, поне фона да си направя, че да не могат да го изрежат". 

За "Левски": От дядо ми знам, че насила не можеш да дадеш. Няма да се хвана на "Божков ТВ"

"Аз знам от дядо ми: "Насила можеш да вземеш от човека, насила на никого не можеш да дадеш".

Така премиерът коментира джиросаните му от Васил Божков и Георги Попов акции на "Левски", които той отказа да приеме..

"Не са на мое име акциите, нищо не съм подписвал. Не е в мен пакетът с акциите, а е в Сашо Диков, който го разнася из София", обясни Борисов.

По думите му целият сюжет е бил подигравка с "Левски", "защото е ясна целта, по какъв начин и защо". И се обърна към журналиста, който го питаше по темата: 

"Утре можете да ми прехвърлите вашата къща с децата... Фирми в ликвидация могат да ми прехвърлят акции..." 

Борисов продължи да обяснява, че акциите на "Левски" не са на негово име, не се е съгласявал, не знае кой какво подписва някъде. И не го интересува, защото "това е направено умишлено, за да не стане".

На реплика, че законът, изглежда, казва друго, и то предполага Борисов да действа с тези акции по някакъв начин, министър-председателят заяви, че "няма да ме вкарате в тази игра". И добави:

"Аз действам, правя газопроводи, правя магистрали, грантове раздаваме, стотици милиони, най-добре сме финансово в Европа - в първата тройка"

Няколко пъти повтори, че Божков не го засяга, не желае да се замесва в тази тема, а на пореден въпрос от бТВ отсече: "Няма на "Божков ТВ" да се хвана на въпроса". 

За есемесите с потребител Vladi Goranov, разпространени от Васил Божков, премиерът каза, че е нормално да е имало кореспонденция и тя не е повод за притеснение, защото тогава не е имало подобни обвинения срещу Божков. Дори припомни, че той самият се е срещал с бизнесмена, но във времената, когато той не е бил обвиняем, и това е било нормално. 

Държавни бензиностанции - "инструмент някой да не ни прави дъмпинг и да ни поставя на колене"

Идеята на държавата да създаде свои, държавни бензиностанции и да се намеси на пазара на горива на дребно, министър-председателят мотивира с това, че "сме във времето на война": 

"Във времето на война, във времето на криза, се оказа, че всеки търси държавата. Да, имаше бизнесмени, фирми, които даряваха, но това са пренебрежимо малко пари. Благодаря на всички, които и лев са дали, но всички погледи са обърнати към държавата. Това е инструмент като в Унгария (където имало държавна петролна компания - б.р.) - в такава криза никой да не ни направи дъмпинг или да ни постави на колене."

Премиерът отказа да назове "ЛУКойл" като "заподозрени", че правят подобни опити - след нарочен въпрос от журналист. И обясни, че идеята не била насочена срещу никого. Просто държавата искала да има до 100 бензиностанции, в които при криза да осигурява горива на нормални цени. 

"Нашият пазар е сравнително малък, когато са най-големите вериги в света, те са умни, със счетоводители, финансисти... В условия на криза искаме да имаме инструмен да си защитаваме населението". 

Премиерът не отговори има ли разчети колко ще струва на държавата да пуска бензиностанции, какъв се очаква да е икономическият ефект - това щяло да стане ясно, когато се внесе законопроект. Властта иска това да стане в понеделник. А какви ще са цените на държавните бензиностанции - "пазарът ще покаже".

 

Очаквайте подробности.