Директорът на Центъра за здравна сигурност към института "Джонс Хопкинс" д-р Том Инглесби сподели, че ваксина срещу новия коронавирус е възможна до края на годината. Но допълни, че не би "заложил на това".

"Трябва да запазим някакво ниво на надежда, че ако всичко върви в правилната посока, евентуално ще можем да видим ваксина до края на годината", сподели той пред Ен Би Си, цитиран от "Политико".

Инглесби заяви, че при нормални обстоятелства не е реалистично да се очаква бързо създаване на ваксина, но този случай е уникален и това може да доведе до по-бързо развитие.

"В началото на тази година щях да кажа, че е напълно нереалистично", посочи Инглесби пред водещия Чък Тод. "Като се има предвид, че в момента се тестват 110 различни ваксини по целия свят, че всички големи компании за производство на ваксини участват и като се има предвид, че Тони Фочи и Мончеф Слауи са водещи фигури в САЩ по тази проект, а и двамата вярват, че е възможно - мисля, че е възможно", каза Инглесби. "Но всичко трябва да мине по правилния начин. И има много причини, поради които може и да не се получи. Така че, не мисля, че трябва да залагаме на това."

Бившият комисар на администрацията по храните и лекарствата Скот Готлиб също изрази оптимизъм по отношение на разработването на ваксина, но подчерта, че трябва да се внимава. Той посочи, че ваксината може да не дава пълна защита.

Готлиб допълни, че е малко вероятно една ваксина да бъде произведена в достатъчно количество, за да защити всички незабавно.

"Много неща могат да се объркат. Много неща могат да се забавят. Много е трудно да стигнем до момента, в който да се произвежда в големи количества. Бих казал, че е по-вероятно през 2021 г. да имаме на разположение ваксината в достатъчни количества, за да се инокулира населението", каза той в ефира на Си Би Ес. "Мисля, че ще имаме на разположение ваксината през есента, за да я използваме, за да оградим епидемията, ако имаме огнище в голям град, или да отделим определена част от населението на експериментална основа, за да го защитим, защото е изложено на по-висок риск."

Готлиб също каза, че противоепидемичните мерки са ключови за борбата с COVID-19.

"Мисля, че карантината бе необходима, каза той. – Тя всъщност промени хода на епидемията в Съединените щати. Имаме най-голямата епидемия в света. Пет пъти повече случаи, отколкото всяка друга държава в света. И можете да видите с течение на времето, че кривата се движи в правилната посока и сега е подходящо държавите да обмислят как много внимателно да отворят отново и да го направят възможно най-безопасно, сподели Готлиб. – Бъдещето наистина е в нашите ръце."