Прогнозите на експерти, че намаляването на ДДС за ресторантите на 9% ще доведе до вълна от подобни искания от страна на други браншове, започнаха да се сбъдват. Днес пред бТВ шефът на Българската асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов също отправи такова искане, мотивирайки се с икономическата криза. При това той изтъкна, че собствениците на фитнес не са последователи на ресторантьорите, защото са поставили това искане още преди две седмици пред министъра на спорта.

"Искаме безвъвзмездна помощ от държавата в размер на средномесечен приход, деклариран за 2018 г. Искаме диференцирано ДДС в размер на 9%, защото смятам, че ние сме бранш, който ще играе голяма роля за възстановяването на нацията от тази епидемия. При нас имаме профилактика на здравето и при нас е много по-добре да се инвестират някакви пари, отколкото в болничната помощ – не че не трябва да се инвестира там, но ние просто пазим хората да стигнат до болничната помощ", коментира Ангелов.

Той посочи, че фитнесите са били най-засегнати заради нулевата възможност за приходи по време на двумесечната карантина, защото дейността им беше забранена със заповед на здравния министър. В същото време разходите им не са спирали. Ангелов прогнозира още, че дори след отварянето на тези обекти, което е факт от днес, те ще продължат да работят на загуба известно време заради икономическия срив.

С промени в Закона за ДДС, внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти", се предвижда ставка от 9% за заведенията в сектор "Туризъм", но не за всички - без тези, които предлагат алкохол, както и за продажба на книги - в това число и електронни. Сега от НФСБ настояват за 9 на сто ДДС и за туроператорите.

Малко преди внасянето на законопроекта премиерът Бойко Борисов обеща по-ниска ставка от 20% заради кризата. Искането на ресторантьорския бранш първо бе прегърнато от "патриотите", последва среща с Борисов. Премиерът се съгласи, като добави и 9% ДДС за книгите. Последната идея се появява периодично, а наскоро Йордан Цонев от ДПС припомни, че тя е споделяна и от съпартиеца му Делян Пеевски.