Ставка от 9% ДДС за заведения, но не за всички - без тези, които предлагат алкохол, както и за продажба на книги - в това число и електронни - за период от година и 6 месеца до края на годината - това предлагат депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Проектът за промени в Закона за ДДС се появява, след като премиерът Бойко Борисов обеща по-ниска ставка от иначе 20-процентния косвен данък за ресторантьорите заради кризата. Искането на бранша първо бе прегърнато от "патриотите", последва среща с Борисов.  Премиерът се съгласи, като добави и 9% ДДС за книгите. Последната идея се появява периодично, а преди два дни Йордан Цонев от ДПС припомни, че тя е споделяна и от съпартиеца му Делян Пеевски.

Предложението на управляващите е 9% ДДС за ресторантьорски или кетъринг услуги, които доставят "приготвена или неприготвена храна", и за книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до 31 декември 2021 г. Според мотивите на подписалите законопроекта депутати ефектът върху приходите в бюджета би бил намаление с 275 млн. лв. за целия период на действие на мярката. За втората половина на 2020 г. загубата за фиска би била 105 млн. лв. от ДДС на заведенията и 7 млн. лв. - от продажбата на книги и учебници във всички формати.

Мярката се предлага с цел "по-бързо възстановяване на сектора от последиците от пандемията от вируса на COVID-19 и защита на българското производство".

Според Искрен Веселинов от ВМРО, ако се окаже, както твърдят от ресторантьорската браншова организация, че намалението на приходите ще е по-малко и ще се изсветли сивият сектор - диференцираният и по-нисък ДДС ще остане и след 2021 г. 

Заедно с намалението на косвения данък обаче от ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат и друга промяна, засягаща целият туристически и ресторантьорски бранш. В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта има поправка в Закона за държавното обществено осигуряване за 2020 г. Тя гласи, че за целия сектор туризъм и ресторантьорство минималният осигурителен доход трябва да стане от 610 на 800 лв. В масовия случай работещите в тези сектори са осигурени именно на минималния праг, като предложението е той да се увеличи със 190 лв. 

Мотивът:

"Това е ефективна мярка за намаляване дела на сивата икономика и повишаване на приходите от задължителни осигурителни вноски, както и приходите от данъци върху доходите на физическите лица. Едновременно с това предложената мярка има социален ефект за работниците, тъй като осигурителните им права ще бъдат върху по-висок осигурителен доход, който се доближава и до реалните трудови възнаграждения, изплащани за съответните дейности".

Минималната работна заплата в момента е 610 лв. На практика - докато управляващите предлагат по-нисък ДДС за бранша, го задължават и да направи минималната заплата в сектора 800 лв. В резултат - работодателите ще плащат и по-високи осигуровки, а работниците - данък и своята част от осигуровките върху 800 лв, а не върху 610 лв. 

Третото предложение в законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е допълнение към "извънредния закон" заради коронавируса. С текстовете се въвеждат ваучери за почивка на медицински работници и служители на различните държавни структури, които са "на първа линия" в битката срещу COVID-19.  Тези хора ще могат да получат ваучери, всеки на стойност 210 лв. за поне 7-дневна почивка в полични станции или места за балнеолечение, които са собственост на държавата. Прогнозата на депутатите е, че ще могат да почиват по този начин около 70 000 лица, а ако са със семействата си - това прави около 210 000 души. Резултатът ще е запълване на базата на държавните почивни станции за 3-4 месеца. 

Законопроект за намаляване на ДДС до 9 на сто за сектор "туризъм" (за хотелите и сега ставката е 9 на сто - б.р.), но и за храни и фармацевтични продукти за деца до 3-годишна възраст внесоха и депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, начело с лидера на движението Мустафа Карадайъ. От партията заявиха, че ще подкрепят и предложенията на управляващите.

По-късно се оказа, че в частта с ваучерите, които ще могат да се ползват само от държавните места за настаняване, няма пълно съгласие. Според НФСБ ваучери трябва да могат да се ползват и при настаняване в частни обекти и затова партията на Валери Симеонов ще внесе допълнителен законопроект.