В съзвучие с призивите на министърката на туризма Николина Ангелкова за избор на българското по време на летните почивки и идеи за безплатни чадъри, шезлонги и ваучери, изследване на "Галъп интернешънъл" регистрира декларирането на своеобразен "туристически патриотизъм".

Проучването е проведено по телефона сред 1000 българи преди летния туристически сезон. То е част от редовната изследователска програма на агенцията и Националния борд по туризъм. Осъществено е преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина (карантина, декларации и пр.), уточняват от "Галъп интернешънъл".

Мнозинство от 70% по традиция оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. 

Както може да се очаква обаче, кризата е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове. Спрямо декември декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо три пъти. 

Сред онези, които продължават да обмислят почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации – с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България главно за сметка на море в чужбина, отчита изследването на "Галъп". Но базата е силно стеснена заради общия спад. А това значи сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас.

Много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина – изчисленията показват намаляване от около 1 милион и 100 хиляди души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 хиляди души сега. Близо две трети от онези, които все пак възнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а трийсетина процента – към Турция.

Според "Галъп" се регистрира и вълна на своеобразен „туристически патриотизъм“. 81% от анкетираните смятат, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи – чрез избор на такава дестинация за почивка пред алтернативи в чужбина.

Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък изразяват 72% от пълнолетните граждани

За над 80% от мислещите за лятна почивка намеренията са за пътуване с автомобил.

Планираната продължителност на ваканцията (9 дни средно) незначително нараства. Относителният дял на планирани по-високи разходи също се качва (1321 лв. средно). Но и в двата случая трябва отново да се направи уговорката, че базата е силно стеснена.

Проучването е проведено между 1 и 5 май сред 1000 души по метода на телефонното интервю. Абсолютна максимална грешка е ± 3.1 при 50% дялове. 1% от извадката се равнява условно на около 58 хиляди души – според актуалните статистически източници.