Руският президент Владимир Путин веднъж определи Си Цзинпин като "самотен воин". Той се шегуваше, но това описание започва да изглежда все по-точно. Русия се присъедини към над 100 страни в подкрепа на резолюция на предстоящата Световна здравна асамблея (WHA), призоваваща за независимо проучване на пандемията от коронавирус, предаде Си Ен Ен.

Проекторезолюцията, която е подготвена от Европейския съюз, идва на фона на натиск от Австралия за разследване на първоначалното справяне с кризата в Китай. Това бе посрещнато с гневна реакция от Пекин, който обвини Канбера в "изключително безотговорен" ход, който може "да наруши международното сътрудничество в борбата срещу пандемията и да противостои на споделения стремеж на хората".

Въпреки че резолюцията, която трябва да бъде представена на годишната среща на членовете на Световната здравна организация (СЗО), която започва в понеделник в Женева, не споменава конкретно Китай или името на друга държава, тя призовава за "безпристрастна, независима и всеобхватна оценка" на " координираната международна здравна реакция спрямо COVID-19". 

Формулировката на резолюцията е слаба в сравнение с предишните призиви на Австралия за проучване на ролята и отговорността на Китай в произхода на пандемията. Това не необходимо, за да може мнозинството от държавите членки на СЗО да се подпишат - особено страни като Русия, които поддържат силни връзки с Пекин.

Но това не означава, че тревогите на китайското правителство свършват дотук. Все още има възможност независимото разследване, дори когато не засяга в частност действията на конкретна държава, да разкрие смущаваща информация. Австралийски правителствени източници съобщиха пред държавната медия Ей Би Си, че езикът на резолюцията е достатъчно силен, за да "гарантира, че ще се проведе справедливо и задълбочено разследване".

Пекин по-рано заяви, че ще подкрепи само разследване, проведено от СЗО, която е обвинена, че поддържа подозрително близки отношения с Китай, въпреки че лидерите на организацията отричат. 

По време на изявление през миналата седмица посланикът на Китай в Обединеното кралство Лю Сяоминг заяви: 

"Ние сме отворени, ние сме прозрачни, няма какво да крием, няма от какво да се страхуваме. Приветстваме международен, независим преглед, но той трябва да бъде организиран от СЗО."

Големият брой държави, които се подписват към резолюцията на ЕС, може да означава, че разследването е отвъд политическия досег на Китай. 

Имаше и индикации, че Пекин може да приеме резолюцията: китайските държавни медии съобщиха в понеделник, че Си ще изнесе реч на церемонията по откриването на асамблеята, което е малко вероятно, ако Пекин се готви да се противопостави на ключова точка от дневния ред.