"Комисията за защита на конкуренцията винаги е спирала на един милиметър, преди да докаже, че има картел в сектора на горивата."

Това заяви тази сутрин пред бТВ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма и настоящ кмет на район "Средец" в столицата Трайчо Трайков. Той беше поканен в студиото да коментира новата идея на управляващите да се създаде "Държавна петролна компания", която да притежава данъчни складове и да влезе директно на пазара на търговията на дребно чрез свои собствени бензиностанции. 

Новината дойде само преди няколко дни и според обявлението тя е по идея на Министерството на финансите, а новата структура ще се управлява от Министерството на икономиката. Според Владислав Горанов причината за намесата била, че правителството разбрало, че една компания държи близо 80% от данъчните складове за горива в страната, а 91% се държат от едва 6 оператора. И това създавало хипотетични предпоставки за нарушения при конкуренцията заради риск от недостатъчен достъп на търговците на горива до свободни складови капацитети. Търговските обекти пък щели да свалят цените, защото държавата щяла да се съобразява с пазара. Имало съмнения, че другите компании не го правят. Към момента няма почти никаква яснота как ще финансира идеята, но пък вече знаем, че държавата планира около 100 бензиностанции - в големи и малки градове. 

Днес Трайчо Трайков стана поредният експерт, който се усъмни, че идеята ще проработи, най-малкото защото държавата не се е доказала като добър търговец. 

"Силна държава и голяма държава не са едно и също нещо. Държавата може да е силна чрез КЗК, вместо това ние подозираме картел, който си развява коня и държавата не е в състояние да се справи с него."

Трайков визира обвинението, че ако държавата подозира недобросъвестни играчи на пазара, то тя може да използва законово установената КЗК, която да разследва и да наказва нарушителите, вместо да влиза на пазара. Той припомни и факта, че антимонополният орган е сезиран многократно, но досега никога не е откривал картел. Един път стигна дотам да констатира "комуникация и пазарно консултиране между веригите", но те не бяха наказани, а бяха задължени да не си публикуват цените на сайтовете. 

Трайков коментира, че напоследък се забелязват повече малки бензиностанции, които продават на цени по-ниски от тези на големите вериги. Според него това може да е знак, че "картелът" вече не се възприема по същия начин като преди. 

Голямото му съмнение обаче е дали държавата е способна да бъде добър търговец на дребно, при положение че до момента не е показала по никакъв начин, че може да управлява добре своите дружества. Вместо това е добре да използва другите си законови лостове. 

"Ако държавата изведнъж се научи да бъде добър играч в търговията на дребно, може да има малко повече конкуренция, но това е последният й възможен ход, ако не проработят другите. А няма причина да не проработят."

Той беше категоричен, че работата на държавата е да бъде силна единствено в правата на потребителите и не е логично хората да платят по-евтиното гориво в държавните бензиностанции през бюджета. 

По отношение на държавните данъчни складове Трайков заяви, че тази идея не е лоша и тя може да не струва толкова много пари.