Двайсет и осмото издание на международния театрален фестивал „Варненско лято“ няма да бъде проведено, съобщават организаторите от фондация „Виа Фест” в сайта си.

Най-мащабното международно театрално събитие в България трябваше да бъде открито на 1 юни на сцената на Драматичния театър във Варна и в рамките на десет дни да срещне публиката с най-доброто от българския театър за изминаващия сезон, с отбрани международни продукции и редица специални събития. Но епидемичната обстановка и свързаните с нея мерки възпрепятстват провеждането на фестивала в планирания вид и период, посочват от фондацията и добавят, че следят развитието на ситуацията и свързаните с нея мерки и се надяват, че може да обявят нов план за действие.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Основен организатор на фестивала е "Фондация Via Fest" в постоянно партньорство с Министерството на културата, община Варна и Българската асоциация за театър.

Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания представят български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др. Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини – местните Драматичен и Куклен театър, са привлечени Фестивалният и конгресен център, Градската художествена галерия, Археологическият музей, галерия „Графит“ и др.

Постепенно фестивалната програма се структурира около четири основни модула: основна програма – българска селекция; основна програма – международна селекция; театрален шоукейс и съпътстваща програма.

Пада и „Световен театър в София“

Паралелно с „Варненско лято“ през юни в София трябваше да протече и фестивалът „Световен театър в София“, организиран от „Виа фест“. Но заради пандемията 14-ото издание на форума, част от Календара на културните събития на Столичната община, се отменя.

"Площад Славейков"