В Сингапур осъдиха мъж на смърт чрез Zoom. Това е първият случай в държавата град, при който смъртното наказание е наложено дистанционно, предаде Ройтерс, цитирана от "Гардиън".

Трийсет и седем годишният малайзиец Пунитан Генасан получи присъдата за участието си в сделка за хероин през 2011 г.

"За безопасността на всички участници в производството изслушването бе проведено чрез видеоконференция", заяви говорител на Върховния съд в Сингапур в отговор на въпросите на Ройтерс, като обясни, че това е било наложително покрай ограниченията, наложени заради епидемията от коронавирус.

Това е първото наказателно дело, при което смъртна присъда e произнесена чрез дистанционно изслушване в Сингапур, добави говорителят.

Адвокатът на Генасан, Питър Фернандо, заяви, че клиентът му ще обжалва. Групите за защита на правата на човека критикуват употребата на Zoom при съдебни дела, но Фернандо изтъкна, че не се противопоставя на използването на видеоконферентна връзка при казуса с Генасан, тъй като чрез нея единствено е произнесена присъдата.

Много съдебни заседания в Сингапур бяха отложени след налагането на карантина в началото на април, която по план ще продължи до 1 юни. Дистанционно се провеждат единствено най-значимите дела.

В страната е приета политика на нулева толерантност спрямо незаконните наркотици и през последните десетилетия заради престъпления, свързани с наркотични вещества, са обесени стотици хора, включително десетки чужденци. 

"Смъртното наказание в Сингапур е жестоко и нехуманно, а използването на технология като Zoom за осъждане на човек на смърт го прави дори по-лошо", заяви Фил Робъртсън, заместник-директор в отдела за Азия към "Хюман Райтс уоч". 

Наскоро неправителствената организация критикува друг случай на издадена смъртна присъда чрез Zoom - този път в Нигерия.