Четиринадесет работници от най-голямото предприятие за авточасти в Пазарджик са с COVID-19. Положителните проби са установени след масово тестване в завода, съобщава Нова тв.

Нито един от заразените не е в болница. Всички са в добро здравословно състояние и са поставени под домашна карантина. Те са на възраст между 22 и 58 години.

Последните заразени с коронавирус в предприятието са установени в сряда вечерта снощи – четирима души. Те са от различни населени места, но са работили на една поточна линия.

„Те са с грипоподобни симптоми, с лека температура, а останалите са в съвсем добро състояние, без симптоматика. Очакваме днес от ръководството на завода да посочат кои са контактните лица и в служебен план, за да могат да бъдат изпратени в 14-дневна карантина”, съобщи директорката на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Аронова.

До момента всички положителни проби са на работници от един цех. Здравните власти предполагат, че те са били заразени от техен колега.

„Първият човек, който е бил с положителен резултат, е от Пловдив. Предполагаме, че контактът е станал при пътуване с обществен транспорт”, предположи д-р Петрова.

Предприятието, в което работят 2500 души, близо месец е останало затворено, след като партньорите му в Германия са прекратили дейността си заради пандемията. Затова в момента заводът функционира с намален капацитет и с не повече от 100 души персонал.

Засега са спрени поточните линии, на които са работили заразените с коронавируса. Затваряне на завода на този етап не се налага, но ако огнището се разрасне, ще се пристъпи и към тази крайна мярка, уточниха от здравната инспекция.

В Пазарджик досега най-голямото огнище на зараза беше областната болница и основно интензивното ѝ отделение като то на няколко пъти преустановяваше приема на пациенти заради карантина и дезинфекция след нови и нови случаи на инфектирани медици. Преди дни екип от ВМА дойде на място, за да извърши пърна дезинфекция. За отделението се търсят доброволци, защото то изпитва остър недостиг на персонал.