Най-новите санкции на САЩ срещу китайската компания Huawei удрят директно производителя ѝ на чипове HiSilicon, съобщи Ройтерс. Компанията е ключова за китайските амбиции в полупроводниковите технологии, но след 120 дни ще изгуби достъп до най-важните инструменти за производството си.

HiSilicon е създадена през 2004 г., но истинският й растеж започва през 2011 г., когато Huawei започва да инвестира в собствени едночипови системи (SoC) за смартфони. На базата на ARM архитектурата HiSilicon разработва процесори, направени специално за смартфоните на Huawei, подобно на практиката на Apple с iPhone. Това позволява настройване на системата и общия хардуер с абсолютен контрол.

Сериозните инвестиции в научни изследвания и разработки помогнаха за бърз напредък в HiSilicon. Неслучайно почти 10 години по-късно мобилните процесори на HiSilicon са сравними с най-новите чипове на Apple и Qualcomm, другите големи играчи на пазара. Последният им модел - Kirin 990 5G - който можем да видим в новия Huawei P40 Pro - е рамо до рамо с Qualcomm Snapdragon 865 и малко зад последния Apple A13 Bionic. 

Днес HiSilicon измества корейски и японски процесори и е най-големият производител на чипове в Китай. Технологиите са основата и на господството на Huawei в 5G. През март Huawei разкри, че 8% от 50 000 5G базови станции, продадени през 2019 г., са без американска технология, използвайки вместо това HiSilicon чипсети.

Новите правила за контрола на износа на САЩ обаче имат за цел да блокират достъпа на HiSilicon до два основни инструмента - софтуер за проектиране на чипове от американските фирми, включително Cadence Design Systems Inc  и Synopsys Inc , и производствените процеси на Taiwan Semiconductor Manufacturing.

С новите ограничения HiSilicon "ще бъде в ситуация, в която изобщо не може да произвежда чипове или ако го прави, значи вече не е на върха“, казва Стюарт Рандал, анализатор на китайската индустрия за чипове от шанхайската консултантска компания Intralink.

Без собствени процесори, Huawei ще загуби предимството си пред китайските конкуренти, смятат анализаторите. Международните ѝ продажби вече бяха ударени от забраната за използване на ключов софтуер на Google.

Източниците от индустрията твърдят, че Huawei има запаси от чипове. Американските служби също отбелязват, че лицензите могат да бъдат предоставени за някои технологии. HiSilicon също може да продължи да използва дизайнерски софтуер, който вече е придобил.

Наскоро САЩ се опитаха да блокират достъпа на чипове на Huawei и от чужбина.