Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов ще трябва да провежда задължителни срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца, както и ще му удържат 10 на сто от заплатата в полза на държавата.

Това е резултатът от наказанието "Пробация", което му наложи Специализираният съд в София - за безстопанственост.

Според признатите на първа инстанция факти Кабаиванов "не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество - разпоредил да се изплатят възнаграждения и осигурителни вноски на три лица по невъзникнали с тях трудовоправни отношения, като от това последвала значителна щета за община Карлово в размер на 26 984,68 лева".

Парите, които е изплатил неправомерно за заплати, били част от безвъзмездна финансова помощ за доизграждане и модернизация на водопроводната и канализационна мрежа на Карлово по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност, допълват още от държавното обинение.

Било установено, че въпросните три лица, които са били в близки отношения с кмета, никога не са посещавали работното си място в община Карлово, където били назначени, нито пък са извършвали дейности, свързани с парите, които са получавали.

Съдът обаче е взел под внимание, че пълният размер на нанесената щета - 26 984,68 лв., е възстановен в общинския бюджет, както и изразеното от Кабаиванов съжаление за стореното и чистото му съдебно минало.

Иначе градоначалникът първо бе клиент на пловдивската прокуратура, но извади лош късмет, тъй като законът междувременно бе променен и кметовете станаха подсъдни на Спецсъда.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Съдът определи наказание „Пробация“ за кмета на Карлово, обвинен от Специализираната прокуратура за безстопанственост.

Специализираният наказателен съд определи наказание „Пробация“ за кмета на община Карлово Емил Кабаиванов, обвинен от Специализираната прокуратура за безстопанственост.

Кабаиванов e бил привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от 24 април 2013 г. до 30 април 2014 г., като длъжностно лице, при условията на продължавано престъпление, не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество - разпоредил да се изплатят възнаграждения и осигурителни вноски на три лица по невъзникнали с тях трудоворавни отношения, като от това последвала значителна щета за община Калрово в размер на 26 984,68 лева.

Средствата са били част от получената от общината безвъзмездна финансова помощ за доизграждане и модернизация на водопроводната и канализационна мрежа на Карлово по оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност.

Съдът взе предвид обстоятелството, че пълният размер на нанесената щета – 26 984,68 лева, е възстановен в общинския бюджет, както изразеното от Кабаиванов съжаление за стореното и чистото му съдебно минало.

Наказанието предвижда задължителни срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца, както и удръжка на 10 на сто от възнаграждението му в полза на Държавата в продължение на 3 месеца.