По около 40 000 българи - това е броят на хората, починали в първите 4 месеца на последните 4 години. Данните са поискани от Министерството на здравеопазването от Националния статистически институт. Представи ги министър Кирил Ананиев в парламентарния контрол днес, като уточни, че статистиката за 2020 г. е предварителна - обработването на данни се забавя и числата тепърва ще се актуализират.

Точните числа по години изглеждат така: за първите 4 месеца на 2017 г. починалите българи са 40 825, за същия период на 2018 г. - 38 603, за 2019 г. - 39 529, а за настоящата година - 37 808 души.

Министър Ананиев отговори на серия от въпроси, повечето свързани с COVID-19 кризата. Той отчете още, че за месец март обещаните от правителството 1000 лв. към заплатата си са получили 3578 души, които са били на първа линия срещу коронавируса. Държавата е платила общо 5,2 млн. лв., като тук влизат 1718 медицински и немедицински персонал от 37 болници и 1760 служители на регионалните здравни инспекции, служители на Националния център по заразни и паразитни болести и лекари в спешна помощ.

По предварителни разчети се очаква 6626 лица да получат по 1000 лв. допълнително възнаграждение като общия размер на сумата е 9,4 млн. лв. От тях 3950 са медински и немедицински персонал от 59 болници. Тази парична помощ е предвидена и за хората, които са заети с наблюдение и диагностика на пациентите с доказан коронавирус.

„За съжаление, Министерството на здравеопазването няма нормативно основание да подпомага медиците, вирусоносителите и болните от COVID-19, както и починалите медици, но в знак на съпричастност в министерството има инициатива за събиране на дарения за подпомагане на семействата на починалите медици“, каза още Ананиев.

Тема се оказа и предаването "Като две капки вода" на Нова тв. Въпрос за него зададе Нона Йотова от БСП, като причината бе, че в деня, в който се е появила заповедта на министъра музикални и театрални предавания да бъдат на открито и с до 30% публика, имало живо предаване, в което част от участниците били без маски, не било спазвано разстоянието, а проявата била на закрито - в разрез с противоепидемичните мерки. 

Оказва се, че за това е имало разрешение от Регионалната здравна инспекция. С писмо от 11.05.2020 столичната РЗИ е информирала Ива Стоянова и Николай Андреев от управата на телевизията, че не възразява допускане на публика в залата при спазване на противоепидемичните мерки в съответствие със заповедта на здравния минитър, обясни Ананиев.

Той обаче призна, че въпреки че е имало организация за спазване на мерките, от записите се е видяло, че има и нарушения - например хора без маски. Затова се очаквало от столичната РЗИ да бъдат издадени актове на отговорните за предаването лица, както и индивидуални на хората, които не са спазвали правилата против разпространението на коронавируса, обявени от министъра.

Йотова благодари за отговора. Но каза, че прави впечатление, че има "двойни стандарти". 

Министърът пък допълни, че трябва и културните дейности да бъдат възстановени и се очаква скоро да се измисли и как и кога ще бъдат отворени и театрите.