След края на този мандат германският министър на върешните работи и един от най-дългогодишните и авторитетни политици Хорст Зеехофер ще излезе от политиката.

Това заяви той в интервю за списание „Шпигел“.

„Имам програма, напълно противоположна на това, което правех 50 години, заявява той. - Ще бъда неполитечен, няма да ме откриете в нито един надзорен съвет, нито някой ще успее да ме примами с актуални политически занимания, въпреки че актуалната политика все още толкова ме ядосва.“

На въпрос дали е имало разрив с Меркел през 2015 година заради различните им виждания по въпроса за бежанската политика, Зеехофер отговаря:

„Вирусолозите имат едно хубаво изречение тези дни: в кризата не гледаме назад“, категоричен е министърът, макар че допуска, че може да се върне към тази тема в мемоарите си един ден.

Зеехофер бе в Бундестага от баварския ХСС от 1980 до 2008 г. В рамките на политическата си кариера е бил министър на здравеопазването, на селското стопанство, а днес е на вътрешните работи. От 2008 до 2018 г. бе и премиер на Бавария.

В интервюто Зеехофер изразява разочарование от дейността на новата Европейска комисия, имайки предвид главно миграцията.

„От мен се очаква да се тревожа за спасените в морето и за децата в бежанските лагери в Гърция. Очаква се да се занимавам с общностна политика за предоставяне на убежище, но всичко това са задачи на ЕС“, подчерта Зеехофер.

Германският вътрешен министър изрази разочарование и от това, че стремежът към европейска инвестиционна програма, която да облекчи последиците от пандемията от новия коронавирус, трябва да идва от Берлин и Париж, а не от Брюксел.

Зеехофер не прояви разбиране и към съобщението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за възможни съдебни действия срещу ФРГ за нарушаване на договорите на ЕС.

Фон дер Лайен отправи предупреждението във връзка с решение на германския Конституционен съд от началото на май срещу покупки на държавни облигации от Европейската централна банка.

„Забелязах, че ЕС повдига необичайно често въпроса за процедури във връзка нарушаване на договорите и оплаквания срещу страните членки", посочи Зеехофер.

Бих искал да попитам как европейското единство върви напред с такива средства, коментира германският министър.