Феновете на поредицата фантастични романи за Хари Потър досега вярваха, че авторката им - Дж.К. Роулинг - е създала първия си роман за магичния свят в кафене в Единбург. И въпреки че тя не отрича да е писала и там, изненадващо сподели друго, съобщи БНТ.

В туитър британската писателка призна, че Хари всъщност е "роден" в апартамент в лондонския квартал Клапъм.

"Това е истинското родно място на Хари Потър, ако разбирате "родно място" като мястото, където за първи път започнах да пиша. Бях наела стая в апартамента, над който тогава имаше спортен магазин. Основите на Хогуъртс са положени в апартамента в Клапъм Джънкшън", написа Роулинг.

В друг пост писателката разказа, че идеята за романа реално и е хрумнала по време на пътуване с влак от Манчестър за Лондон. За да опише Хогуъртс, използвала вдъхновението си от красиви места, като хотел в Единбург и книжарница в Порто. Роулинг разказа още, че измислила играта "куидич", след като прекарала една нощ в старинен хотел в Манчестър.

Поредицата за "Хари Потър" е най-продаваната колекция от книги, с повече от 500 милиона копия, продадени до момента. Издадена е на повече от 80 езика. Първият роман, публикуван през 1997 г., е бестселър в поредицата със закупени над 120 милиона издания.