Най-богатата на петролни залежи страна в света - Венецуела, получи първата пратка от ирански бензин, доставен с танкери, съобщиха днес световните агенции. Според информацията доставката е достигнала изключителната икономическа зона на Каракас късно снощи. 

Куриозът е факт благодарение на повече от двайсетгодишното социалистическо управление на Венецуела, което успя да срине производството на горива от суров петрол, въпреки че преди това страната беше една от най-богатите в региона. 

"Нашите два народа винаги са се подкрепяли взаимно в трудни времена. Днес пристигна първият кораб с бензин за нашия народ."

Думите са на венецуелския министър на външните ра боти Хорхе Ареаса, който използва социалната платформа на Twitter, за да благодари на режима в Техеран за помощта.  

Международните анализатори твърдят, че всичките пет танкера, които трябва да пристигнат най-много до три дни, ще задоволят нуждите на Каракас за максимум 3 до 4 седмици. 

Очакванията са, че когато "Клавел" - последният кораб от флотилията, най-накрая пристигне, венецуелските шофьори поне за малко ще спрат да чакат с дни на дългите опашки пред бензиностанциите, за да заредят субсидираното от държавата гориво. Това, разбира се, важи най-вече за обикновените и много бедни венецуелци. Малко по-богатите успяват да се снабдят от черния пазар, където цената за галон достига 12 долара, според последните данни. Само за сравнение - последното административно вдигане на минималната заплата в страната я "изстреля" до цели...5 долара на месец. 

Разбира се, всичко може да мине спокойно, ако САЩ - архиврагът и на двата режима, реши да не се намесва. Такова беше и вчерашното послание на президента Хасан Рухани, който заплаши да има отпор при такова действие. Припомняме, че Техеран вече достави и един от важните химикали, които би трябвало да помогнат на правителството на Николас Мадуро да раздвижат приспаното производство на горива, готови за употреба. 

Така отношенията на двата режима продължават да се задълбочават и то единствено на антиамериканска основа. Въпреки твърденията на външния министър на Венецуела за вечното братство между тях, приятелството им е на не повече от 20 години. 

Всичко започна през 1999 година, когато тогавашният президент Уго Чавес реши да развива дипломатическите връзки с Техеран на Мохамед Катани. Последният дори на три пъти посети латинската държава и получи лично от Чавес "Ордена на свободата", а венецуелският диктатор нарече Катани - "неуморен борец за всички правдиви каузи по света". 

Оттогава връзките между Каракас и Техеран се базират неизменно на опозицията на "американския империализъм", пишат се защитни декларации, подписват се стотици договори за взаимопомощ и се громи световният заговор срещу двете страни.