Британският премиер Борис Джонсън е подложен на все по-голям натиск да освободи от длъжност главния си съветник Доминик Къмингс, след като според нова информация той е нарушил строгия карантинен режим в страната не веднъж, а няколко пъти, предаде ДПА, съобщава БТА.

"Гардиън" и "Мирър" съобщиха най-напред в петък, че Къмингс е пропътувал около 430 км от Лондон до дома на родителите си в Дърам (Североизточна Англия) в края на март, когато е проявил симптоми на коронавируса.

Твърди се, че е бил видян в района на Дърам поне още два пъти през април, а по същото време е сниман в Лондон, според медийни съобщения.

Очевидец, цитиран от вестниците вчера, твърди, че е видял Къмингс на популярно туристическо място на около 50 км от Дърам.

Ако информацията се окаже вярна, то това означава, че съветникът е пътувал до и от Дърам повече от веднъж въпреки карантинните правила, отбелязва ДПА.

По онова време бе позволено да се пътува само по крайно належащи причини, припомня агенцията.

Говорителка на британското правителство е отказала коментар за ДПА.

Опозиционната Лейбъристка партия настоява канцеларията на премиера да направи проверка и да даде бързо обяснение по случая.

Къмингс е смятан за архитекта на Брекзит, а сега е дясната ръка на премиера Джонсън. Наричан е неговият "сив кардинал". Според ТАСС този скандал може да доведе до принудителната му оставка.