Във виенската болница "Алгемайнес кранкенхаус" за първи път в Европа беше извършена белодробна трансплантация на болна от COVID-19. Състоянието на 45-годишната пациентка значително се подобрява.

В съобщението, разпространено днес за медиите, се казва, че без нов бял дроб жената не е имала никакви шансове за живот, не се е повлияла на медикаменти и плазмена терапия. Пациентката не е имала никакви съпътстващи заболявания.Това е дало основания на лекарите да се решат на белодробна трансплантация.

Подобна трансплантация на болен от COVID-.19 се прави за първи път в Европа, се казва в съобщението. Известни са два случая на такава интервенция в Китай, но за тях австрийската болница не разполага с данни. Особен проблем за операцията са създали потискащите имунната система медикаменти, които са необходими при трансплантация, което е особено рисково при силноинфекциозно заболяване.

"От наша гледна точка състоянието ѝ е отлично, до този момент не е възникнал голям проблем. Пациентката постепенно идва на себе си", заявява Валтер Клепетко, ръководител на университетската клиника по хирургия и ръководител на клиниката за тораксна хирургия на болницата, която е и най-голямата университетска болница в Австрия.

Осем седмици след като е била заразена, белият дроб на пациентката е отказал да действа, не е било възможно да бъде поставена на изкуствено дишане и повече от двадесет дни животът ѝ е бил поддържан с помпа за кръвообращението от типа ЕСМО /Extracorporale Membran Oxygenation/.

След като е установил, че е невъзможно да се съвземе белият дроб, екипът на доктор Клепетко е пристъпил към трансплантация.

Седмица преди трансплантацията PCR тест е установил наличие на частици от коронавируса, така че пациентката вече не е била заразна. Според Клепетко операцията е била с допълнителни усложнения - при пациенти, прекарали дълго време на такава помпа кръвта не се съсирва, необходими са много по-големи количества, също така се е наложило неколкократно промиване на кръвта, за да се отмият антителата в нея.

Транспортът на органа до болницата също е бил много сложен логистичен проблем, тъй като е било необходимо да се спазят всички предпазни мерки в условията на COVID-19.

Във виенската клиника са извършени вече над 2000 белодробни трансплантации. Според доктор Клепетко със 100 подобни операции годишно тя е сред болниците с най-голяма трансплантационна програма в света и се нарежда до клиниките в Торонто, Кливланд и Хановер.

Специално за БТА от Цветана Делибалтова