Анализ на смъртните случаи, свързани с COVID-19, на 17,5 милиона здравни електронни досиета в Обединеното кралство показва, че чернокожите и хората от азиатски произход са изложени на „подчертано по-висок риск да умрат от COVID-19, отколкото белите хора“.

Проучването включва най-голямата кохорта, изследвана по време на настоящата пандемия в света. То е направено за периода от 1 февруари до 25 април. Други рискови фактори са мъжкият пол, възрастта, неконтролираният диабет и тежката астма, съобщава изследователите в medRxiv. В средата на април правителството на Обединеното кралство отправи призиви за прозрачност на данните и обяви, че ще започне разследване на причините, поради които съществуват такива различия.

Проблемът за фрапиращите различия в броя на заболелите и смъртността между белите и останалите раси и етноси е още по-остър в САЩ, където анализ на American Public Media Research Lab показа, че чернокожите американци умират от COVID-19 поне 2 пъти повече в сравнение с латиноамериканците, американците от азиатски произход и белите американци. Тази информация възмути много учени, които призоваха за публикуване на пълни данни относно етноса и расата на тези, които умират от COVID-19, увеличаване на тестовете и насочване на повече ресурси към болниците, които обслужват хора в риск.

Изследователи и някои законодатели в САЩ като сенатор Камала Харис призоваваха за създаване на национална комисия, която да събира данни и разследва расовите различия в здравеопазването. Според тях това е от основно значение не само за чернокожите американци, но и за цялото общество и справяне с пандемията.

Едва в края на април, след настоятелен призив от законодатели, лекари и групи за граждански права Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) започнаха да представят броя на смъртните случаи и на заразените по раса и етническа принадлежност. Така се събраха данни само за 35% от смъртните случаи в САЩ. Но и те бяха достатъчни за обрисуването на една страховита картина.

Към началото на май Ню Йорк съобщи за над два пъти повече смъртни случаи на афро-американци и латиноамериканци, отколкото за бели хора на 100 000 жители. Най-високите проценти на хоспитализация и смърт в града се наблюдават в Бронкс, кварталът с най-висок дял на афроамериканци. В щата Мичиган чернокожите са 32% от заболелите от COVID-19 и 41% от смъртните случаи. Те съставляват едва 14% от населението.

Много от причините за това са системни и добре известни.

„Ние се заразяваме повече, защото се излагаме на по-голям риск и сме по-малко защитени“, казва Камара Филис Джоунс, епидемиолог от училището за обществено здраве „Ролинс“ в университета Емори в Атланта, Джорджия.

Съществуващите социално-икономически различия и тези в здравеопазването - причинени от историческата сегрегация и ендемичен расизъм в САЩ - могат поне частично да обяснят защо цветнокожите се разболяват и умират с непропорционални темпове. Така например, в много части на САЩ в някои нископлатени професии, които имат повишен риск от излагане на вируса, работят предимно хора от малцинствата - те обслужват магазини за хранителни стоки, карат автобуси, работят в заводи. Също така, при тях по-често се наблюдават повече хронични болести, включително диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, които са рискови за по-тежко протичане на COVID-19.

„Това е така, защото нашата нация се е отказала от отговорността си да върши подобен вид работа и да задава такива въпроси“, казва Камара Джоунс.

„В най-ранните етапи на пандемията имаше тестове, те се пазеха за хора със симптоми, които са се върнали от чужбина. Това би могло да изключи хората в неравностойно положение, включително цветнокожите", казва Енрике Небълт, психолог в Мичиганския университет в Ан Арбър Небълт". Затова сега адаптирането на подходите и тестване на хора и общности, които са най-застрашени, трябва да бъде приоритет"

В Луизиана - един от първите щати, които съобщават данни по раса и етнос – специални екипи за тестване бяха насочени към по-бедни квартали. По същия начин през май Ню Йорк обяви програма, създадена специално за достигане до общности от различни раси и етноси.

Грижата за американците от всички етноси трябва да е не само в тестовете, казва Евелин Хамъндс, историк по медицина от Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс. Клиничните изпитвания, например, трябва активно да работят за набиране на разнообразна популация, в противен случай лечението и ваксините може да не са еднакво ефективни.

Цветните общности исторически са недоверчиви към здравните системи, отчасти защото са били недооценени или експлоатирани. Така че изследователите са тези, които трябва да изграждат връзки с тях, казва Хамъндс. А болниците в квартали, в които има вероятност да се наблюдава скок в случаите, защото обслужват по-рискови групи, трябва да бъдат оборудвани достатъчно със защитно оборудване и респиратори, казва Джоунс, който беше президент на Американската асоциация за обществено здраве през 2016 г.

От началото на май повечето щати започнаха да отчитат раса и етническа принадлежност наред със броя на заразените и починалите. Но все още има 11, които не го правят. Милиарди долари в Съединените щати бяха отделени за справяне с пандемията, но в извънредни ситуации като тази се изисква координиран отговор от всички щати. Затова една централизирана комисия може да представи нуждите и на расовите и етническите малцинства.

„Призивът е за национално съгласуван „глас“, който да започне да говори по тези въпроси“, казва Лоренчин, който предлага създаването на такава комисия. Хамъндс  също смята, че такава комисия би била ефективна.

Тя сравни бързата реакция на Ню Йорк с тази в Джорджия, чийто губернатор обяви постепенно възстановяване на икономиката в средата на април, въпреки съветите на експерти по обществено здраве. Тази пандемия може да бъде възможност за насочване на вниманието към нуждите на недооценените общности, казва тя.

„И ако има положителни резултати от нея, това ще бъде един от тях.“