Британският министър на финансите Риши Сунак одобри план за спасяване на компании, които се считат за стратегически важни, като заяви, че министерството може да се намеси в подкрепа от "последна инстанция" на ключови предприятия, след като станат невалидни всички други възможности, пише днес БНР.

Логиката на министерството е, че трябва да се спасят онези компании, чийто провал ще "нареди непропорционално на икономиката на Великобритания".

"При изключителни обстоятелства, когато жизнеспособна компания е изчерпала всички опции и нейният провал би навредил несъразмерно на британската икономика, можем да помислим да я подкрепим от "последна инстанция", твърди говорител на министерството в специално разпространен имейл до медиите. 

"Ние ще въведем подходящо планиране при извънредни ситуации и всяка такава подкрепа би била при условия, които защитават данъкоплатците", се добавя в изявлението.

Според най-добрите британски традиции и тази операция има своето кодово название - "Проект Бреза". Планът предвижда се увеличи капацитета на Министерството на финансите, което основно да поеме тежестта по спасяването на "жизнеспособни" компании, които са изчерпали всички възможности, включително схемите за държавни заеми, съобщи по-рано в неделя "Файненшъл таймс".

Отново според същото издание - британската държава може да купува пакети от акции в решаващи бизнеси, които са изправени пред остри финансови проблеми, възникнали заради пандемията от коронавирус.

Различното е, че вероятно министерството няма идя да получи дялови участия в тези дружества, които изпитват трудности заради коронавирусната криза, като предпочитаният вариант ще бъде отпускане на заеми.

Компании от различни сектори - включително стоманодобивната, авиационната и космическа индустрии - са сред онези, които са изправени пред остри финансови проблеми, като предложението на Министерството на финансите ще се прилага във всички сектори на икономиката.

Така Великобритания ще се превърне в поредната страна, която отказва да остави на произвола своите огромни структуроопределящи отрасли. Преди нея подобни заявки дадоха Франция, Германия, Италия, САЩ и някои от засегнатите от кризата стани в Югоизточна Азия.