"Това, че завършваш точно в тази година, може да бъде прието като голямо прецакване, но и като някакъв знак. Този випуск винаги ще бъде различен. Ти си преживял нещо, което никой от другите випуски, никое от другите поколения днес не е преживявало на 18. Това е твоята история и помни, че дълго ще я разказваш. Минал си през нещо, което е веднъж на сто години. От това как ще реагираш, как ще продължиш нататък, зависи не само твоето, но и нашето бъдеще. Това е едно от премълчаваните неща. На 18 ти вече си по-силният, по-бързо мислещият, по-чувствителният от нас, твоите родители. Ние никога няма да си го признаем. Но дълбоко в себе си го усещаме. Дори когато някои от нас ще кажат, абе, тези сега младите така, а ние едно време как…"

Това е част от посланието на писателя Георги Господинов до тазгодишните абитуриенти, които заради кризата с коронвирусната епидемия завършват средното си образование по доста необичаен начин.

То е част от проекта "12 писма до дванайсетокласниците", което предлага едно поразлично изпращане. Във фейсбук  с начална дата 24 май се публикуват всеки ден послания - общо 12 на брой - до випуск 2020 г. Първото писмо навръх празника на писмеността беше на Господинов, а след него на художника Кирил Златев и актрисата Снежина Петрова. Ще има още писма от актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти, които са приели поканата да напишат своето писмо до младите хора.

"Ето и една добра новина – ученическите години нищо не предрешават! От днес сте свободни да постигнете мечтите си, все едно как образователната система ви е оценила. Не ставайте зависими от мнението на другите. Настъпва времето на вашата инициатива, на вашия житейски проект. Градете го с чувство, въображение, доза риск и разум, вслушани в гласа на детето", казва на завършващите Снежина Петрова.

"Битката на страната на доброто е ежедневна дейност. Всеки ден предлага различни действия, с които трябва да се съобразим. Понякога трябва да излезем на площада и да заявим, че сме против потъпкване на правата ни, понякога трябва търпеливо да оплевим градинката пред блока, понякога трябва да прочетем три или четири книги, само за да напишем две смислени изречения в нашата собствена книга", пише Кирил Златев.

Проектът е иницииран от организаторите на „Отворено писмо 24.05.2019“ – една инициатива, която обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни. Авторите на писмата са избрани сред подписалите Отвореното писмо миналата година.

"В момент, когато цялата образователна система се опитва да се адаптира към новите кризисни условия, дванайсетокласниците ще трябва да пропуснат абитуриентските балове и изпращания. Много по-сериозен е обаче проблемът какво ще правят след бала: къде ще учат, какво ще работят, как ще пътуват, какъв свят ще намерят насред глобалната криза. Неща, които преди месеци изглеждаха сигурни, днес са напълно непредвидими.

В същото време, според доклад на Световната здравна организация за Европа, българските тийнейджъри се оказват на последно място по подкрепа, която чувстват, че получават от семействата си. Отмяната на приемните изпити в университетите ще затвърди впечатлението в обществото, че това ще е особено посредствен випуск, въпреки че заради глобалната криза много от най-добрите студенти вероятно ще останат у дома, вместо в мечтания чуждестранен университет.

"Затова ще отправим серия от послания, за да покажем, че и без зрелищни шествия по улиците ние виждаме и чуваме младите хора. Предлагаме да вложим заедно нов смисъл в броенето до 12, както и да организираме едно по-различно изпращане и да им пожелаем „На добър път!“, пишат организаторите.