Пътна карта, на базата на която (някога) да бъде организирано електронно дистанционно гласуване в България - но само експериментално, за следващите три избора, е приела Централната избирателна комисия. Решението е взето на 21 май тази година, става ясно от сайта на институцията. Говорителят на институцията Александър Андреев уточни за БНР, че периодът на пътната карта е от 2020 до 2023 г., а след трите експеримента ще се прави анализ дали и как дистанционният метод на вот да бъде въвеждан у нас.

Според Изборния кодекс срокът за изработване на пътната карта от ЦИК изтече в края на март. Преди това комисията бе осъдена заради непълни отговори по Закона за достъп на информацията до бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов. Те питаха именно какво става и с електронния, и с машинния вот, за чието въвеждане отново отговаря ЦИК. 

За електронно гласуване у нас се заговори през далечната вече 2015 г. Тогава се проведе референдум по инициатива на президента (2012-2017) Росен Плевневиев и мнозинството участвали отговориха положително за въвеждането му. Година по-късно от ГЕРБ твърдяха, че са "за", записаха опцията в Изборния кодекс, а идеята бе експериментите да започнат през 2018 г. Така и нищо не се случи. 

Сега ЦИК има пътна карта за периода 2020-2023 г. и в нея са записани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме. Въвеждането на електронно дистанционно гласуване обаче е свързано и с осигуряването на електронната идентификация и автентикация на избирателя при гласуването. В документа от ЦИК припомнят, че такава опция до момента не е налице. 

Към настоящия момент няма реализирана национална схема за е-идентификация. Предвидената в Изборния кодекс възможност за използването на квалифициран електронен подпис (КЕП) или идентификация въз основа на данни, съхранявани в информационни фондове за идентифициране на избирателя при регистрация и при гласуване, не отговаря на европейските регламенти в тази сфера, става ясно обаче от картата. 

По закон системата за електронна идентификация трябва да бъде изградена от МВР и да започне да работи през 2020 г. В момента тече обществената поръчка за нови лични документи, организирана от вътрешното министерство. Процедурата в момента е на ниво обжалване на избора на изпълнител пред КЗК.

След като проведе 3 експеримента, ЦИК ще направи анализ, за да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване "и в тази връзка вече и да прецени законодателят дали то да бъде въведено в изборите", обясни Андреев пред БНР.

Първоначалният етап е изработването и одобряването на техническото задание. ЦИК си партнира с Държавната агенция за електронно управление в проект, финансиран от ЕС, по изграждане на системата за дистанционно електронно гласуване, посочи още говорителят на изборната комисия. 

Следващите планирани избори са догодина - парламентарен вот през пролетта и президентски наесен. Според пътната карта експериментално гласуване обаче може да се проведе и при частичен вот - например за избор на кмет, ако има места, където това предстои.  

"В края на пътната карта, разбира се, ние очакваме да имаме един положителен резултат, който да анализираме и на основата на него вече да направим и евентуални препоръки към законодателя", посочи още Александър Андреев.

Според действащия Изборен кодекс на изборите догодина ще трябва да се гласува машинно навсякъде на територията на страната.