След като от екоинспекцията в Бургас цял ден правиха проверка на място, най-сетне установиха: концесионерът на северния плаж в Ахтопол е разорал с багер дюни.

Това обяви днес следобед директорката на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

"От днешната проверка се установи, че трасетата през които е преминато и са поставени скарите за досъпа до плажа, са върху сиви дюни. Това е нарушение по Закона за защитените територии. За юридическо лице санкцията е от 1000 лева до 10 000 лева", заяви Атанасова.

Както Клуб Z писа, преди няколко дни във фейсбук се появиха снимки на багер, видимо "позициониран" върху защитените природни образувания, характерни за тази ивица. Очевидците сигнализирали за нарушението. От РИОСВ-Бургас прехвърлили сигнала към кметството в Ахтопол. Оттам пък направили проверка, която установила, че багерът е нает от стопанина на плажа. Проверки на място обаче започнаха едва днес - заради почивния 24 май в понеделник.

Тогава концесионерът призна за разораването, като дори заяви, че лично е управлявал багера. Заяви, че е изпълнявал схемата, одобрена от Министерство на туризма, за обектите, които се разполагат на плажа. Целта била изграждането на дървена пътека за достъп до плажа. Оплака се също така, че 60 на сто от ивицата била заета от дюни и опазването им било на практика невъзможно. Днес смени тактиката. 

"Не сме разрушавали нито дюни, нито сме заравнявали. Просто сме зачистили няколко храста. Но и да е в дюни, ние не сме направили нарушение, при положение, че сме изчистили достъпа до плажа", заяви управителят на плажа Галин Вълчев, цитиран от бТВ. 

Концесионерът е заплашен с още по-солена глоба - която може да му бъде наложена от министерство на туризма. Тя е межди 10 000 лева и 50 000 лева. Преди година глобите за разрушаване на природните образувания бяха завишени драстично - след случая с къмпинг "Смокиня", когато собственик на парцел заравни дюна - пречела му на гледката към морето.