14 351 български компании са подали заявления за участие в схемата за държана подкрепа на заетостта, която стана известна като 60/40. До момента Агенцията по заетостта е одобрила помощ за над 240 000 работници, а до днес е изплатила обезщенията на над 130 000 души. Финансовото измерение на помощта обаче е равно на едва 53 милиона лева, при отделен цял един милиард за схемата. 

Това става ясно от изпратено днес до медиите писмо на Министерството на труда и социалната политика. От там опитват регулярно да дават точна информация за успехите на мярката, която, след направените промени на първоначалните идеи, по-скоро се оказва успешна, поне от гледна точка на запазените работни места. 

Припомняме, че мярката 60/40 цели да подпомогне заетостта, като държавата изплаща 60% от брутната заплата на работниците от засегнати от кризата предприятия, както и 60% от осигуровките, дължими от работодателя. В замяна фирмите плащат останалата част от заплатата и осигуровките и се ангажират да не освобождават работниците си за определен период от време след получаването на помощта. В противен случай ще трябва да я върнат. Многократно беше напомняно, че мярката е безвъзмездна и че реално работи и достига до бизнеса. 

От ресорното министерство днес казват, че изплатените 53 милиона лева за 130 000 служители са общо одобрените суми по заявленията на над 8500 компании. Само при последния транш са преведени около 8 милиона лева за запазване на заетостта на 15 893 работни от над 900 предприятия, пишат още от ведомството на Деница Сачева. 

Новите данни са още по-оптимистични, ако се има предвид, че само преди две седмици Сачева, в отговор на парламентарен въпрос, обяви, че очаква схемата да обхване около 170 000 работници. Според тогавашните изчисления обаче този брой спасени работни места трябваше да издърпа от НОИ ресурс в размер на около 180 милиона лева за два месеца и 270 милиона за три месеца. 

От социалното ведомство напомнят и че вчера и Министерският съвет взе решение да удължи срока за кандидатстване по 60/40 до края на юни, а за плащанията - до края на юли. 

От данните, които публикува НОИ е видно, че за помощта кандидатстват бизнеси от всички сектори, но отчетливо повечето са ресторантьори, хотелиери, туристически и транспортни фирми. Както Клуб Z писа обаче, по схемата кандидатстват и са одобрени и някои големи държавни компании. Така например едни от най-големите бенефициенти са "Център за градска мобилност" на Столична община и дружеството "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, което е 100% собственост на НОИ. Така, на практика, излиза, че НОИ е превела помощ на...НОИ.

Припомняме, че от социалното министерство вече заявиха, че се обмисля промяна на схемата след края на юни. Тя вероятно ще остане само за някои сектори, ще има различни условия, но основното искане на бизнеса - схемата да се трансформира от 60/40 на 80/20 или дори в 60/0, вероятно няма да бъде изпълнено.