Унгарският министър-председател Виктор Орбан каза днес, че е скептичен към плана на Европейския съюз за икономическо възстановяване на стойност 750 милиарда евро, който по думите му е проблематичен както в заемането на тези средства, така и в разпределението им, предаде Ройтерс.

Орбан, който днес прави 10 години на власт, често е в противоречие с ЕС, съпротивлявйки се на наднационалните политики с довода, че "Брюксел не е Москва", напомнящ за комунистическите времена.

Той каза пред общественото радио, че европейският пакет от стимули е запалил "червените лампички в главите ни", защото се отклонява от нормалния начин на финансиране в ЕС, при който страните членки внасят фондовете, които се разпределят.

Европейската комисия представи в сряда плана, които е стъпка към мютюализиран (общ) дълг, като главно средство за финансиране и към повече власт за съюза да налага данъци.

Правителствата на големите европейски страни приветстваха плана, отбелязва Ройтерс.

Oрбан каза, че еврооблигациите биха картографирали нова територия по пътя на интеграцията на ЕС, при която държавите членки автоматично стават поръчителки една на друга за дълговете си.

“Не го отхвърлям набързо, въпреки че инстинктите ми ме държат скептичен”, каза той. “Предлагам да го изучим хладнокръвно, тогава да решим дали искаме да тръгнем по такъв път, който би могъл да определи бъдещето на Унгария за десетилетия.”

Той разкритикува и предложеното разпределение на парите, което според него облагодетелства по-богатите страни.

“Тази нова система за разпределение е абсурдно и перверзно решение, защото дава повече на богатите, отколкото на бедните, тогава за какво ни е цялото упражнение? Да финансираш богатите от касите на бедните не е добра идея.”

Орбан добави, че ще започне "национално обсъждане", като с имейли разпрати съставен от правителството въпросник по икономическия отговор на икономическата криза.