ЕС призовава САЩ да преразгледат решението си за прекратяване на контактите със Световната здравна организация (СЗО).

Това се казва в разпространено съвместно изявление на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Световното сътрудничество и солидарността чрез всестранни усилия са единствените ефективни и жизнеспособни начини за спечелване на битката (срещу коронавируса – б.р.), пред която е изправен светът. СЗО трябва да продължи да бъде в състояние да бъде начело на международния отговор на пандемиите - настоящите и бъдещите. За това се изискват и са много необходими участието и подкрепата на всички нас. Пред лицето на тази глобална заплаха дойде времето за засилено сътрудничество и общи решения. Трябва да се избягват действия, отслабващи международните резултати“, заявяват Фон дер Лайен и Борел.

Те изтъкват, че ЕС продължава да подкрепя СЗО и вече е осигурил допълнителното й финансиране. Това се налага на фона на факта, че главната задача днес е спасяването на живота на хората и намаляването на въздействието на COVID-19.