Китайски медии направиха сравнение между действията на протестиращите за демокрация в Хонконг и насилието в много американски градове след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест, предаде Франс прес.

"Един ден председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси (която е демократка - бел.р.) окачестви придружените от насилие протести в Хонконг с красив за гледане спектакъл (. . .) Американските политици сега могат да се насладят от собствените си прозорци на този спектакъл", пише главният редактор Ху Сицзин във вчерашния брой на многотиражния в. "Глоубъл таймс".

Все едно "радикалните бунтове в Хонконг са се промъкнали някак в Съединените щати и са внесли бъркотия, както направиха миналата година", се казва в публикацията.

Някои медии излъчиха видеозаписи, за да намекнат, че полицията в Хонконг действа по-въздържано от силите на реда на американска земя.

"Насилието се разпростира из Съединените щати. Американските политици би трябвало да си свършат работата и да помогнат за решаването на проблемите в САЩ, вместо да се опитват да предизвикват нови проблеми и вълнения в други страни", коментира днес вестникът на комунистическата партия "Чайна дейли".

Китай е гневен от западните критики за начина на действие срещу протестното движение в Хонконг през 2019 година, отбелязва АФП.

Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще отнемат специалния търговски статут на Хонконг заради плановете на Пекин да наложи на територията ново законодателство в областта на сигурността.Това е драстична стъпка, обявена в момент, когато враждата на Тръмп с Китай се засилва.

Решението му може да застраши и изпълнението на първата фаза от американско-китайската търговска сделка, подписана тази година.