Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви, че въвежда полицейски час в американската столица след нови протестни демонстрации близо до Белия дом, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Полицейският час е в сила от 23.00 часа в неделя до 6.00 часа в понеделник, уточни тя в туитър и добави, че е наредила разполагането на Националната гвардия в града в помощ на полицията.

Неколкостотин души се бяха събрали в неделя вечерта пред Белия дом, поставен под засилена охрана. Някои демонстранти хвърляха бутилки с вода срещу силите на реда.

Вашингтон и редица други градове в страната бяха обхванати от протести срещу расизма и полицейското насилие, както и от размирици, предизвикани от смъртта на 46-годишния чернокож американец Джордж Флойд при арестуването му от бял полицай миналия понеделник.

Десетки американски градове удължиха действието на полицейския час от неделя вечерта до понеделник сутринта, а в редица от тях бяха разположени сили на Националната гвардия, съобщи ДПА.

Освен във Вашингтон полицейски час беше въведен също в Лос Анджелис, Чикаго и Детройт, а щатът Аризона обяви едноседмичен полицейски час по цялата територия на щата, след като демонстранти се сбиха с полицията, която отговори със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Дъщерята на кмета на Ню Йорк, 25-годишната Киара де Блазио, била арестувана миналата нощ по време на протестна акция, съобщи снощи нюйорската телевизия Ей Уай 1, предаде ТАСС. Кметската дъщеря се намирал сред тълпа от стотина души, окупирали кръстовището между Бродуей и 12-а улица. 

Демонстрантите не се подчинили на нареждането на полицията да се разотидат и били арестувани. Киара де Блазио, по данни на телевизията, вече е освободена от ареста.

Един човек е загинал, петима са получили огнестрелни рани в събота по време на протестите в Чикаго, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис на 25 май. Това съобщи вчера телевизия Ен Би Си, като се позовава на полицията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти.