"Имало едно време държава, която се управлявала от 240 разбойници. Те били разделени на различни SHAIKI. Най-голямата избирала ГЛАВАТАРЯ. Там живеел и АЛИ БАБА."

Така започва най-новият пърформанс на бизнесмена Васил Божков, който спази вчерашното си обещание за допълнителни разкрития за неговите отношения с властта през последните години. Странното е, че всичко това идва под формата на публикуван в неговата фейсбук страница комикс. 

Очевидно от безспорните прилики между героите в комикса и реални лица излиза, че АЛИ БАБА е самият Васил Божков, а ГЛАВАТАРЯ - премиерът Бойко Борисов. Останалите "замесени" са видимо днешнияТ финансов министър Владислав Горанов, Менда Стоянова - председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, бившият соцдепутат Георги Кадиев и бизнесменът и народен представител от ДПС Делян Пеевски. Последният не е деен участник в описания сюжет, а само е оприличен на паяк - каквото определение му даде самият Божков неотдавна.

Есенцията - властта е помогнала на бизнесмена да плаща по-малко от другите играчи в хазартния бизнес, като след това си е поискала комисиона от 20% от печалбата на вече национализираната Национална лотария. Божков, или по-скоро АЛИ БАБА, признава, че се е съгласил. 

"Истинската приказка"

Комиксовата поредица е озаглавена "Истинската приказка", като сюжетната линия е посветена на законовите изменения, свързани със закона за хазарта, появата на Националната лотария на Божков (днес с отнет лиценз). Част от разказаната "приказка" е известна и е факт. "Разкритията" на Божков се състоят в описаните задкулисни договорки.

"Имало едно време държава, която се упрвлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али Баба. През 2013 г. той открил нова пещера – Национална лотария. Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък като всички останали", разказва Божков.

Тук се визира появата на бизнеса с лотарийни билети - известни като "талончета за търкане". Тук обаче "изгнаникът" в Дубай пропуска да отбележи, че при гледането на изменения в закона през декември 2013 г. са били изброени редица хазартни игри, които да бъдат обложени с такси, но лотарията е била пропусната. Това е станало след колективно "проспиване" на внесените изменения от група депутати от левицата начело с Георги Кадиев.

"Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозицонната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум", продължава историята си Божков.

А комиксът рисува въпросния "разбойник" с удивителна прилика с Кадиев. Факт - това е годината, в която депутатите, в т.ч. Кадиев, изведнъж се сещат, че са проспали облагането на лотарията. Божков обаче не дава подробности по "сметките" - с какво облагането е щяло да "затвори Пещерата".

"Тогава Главатарят извикал Али Баба и му казал:

- Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш.

- Какво разбираш под това?

- Ще разбереш после.

- Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни" - гласи следващият пост. 

Рисунката на Главатаря носи приликите на премиера Бойко Борисов. Вторият очевидно е Божков, нарисуван с тениска с череп, какъвто е и публично известният му прякор, а при третия участник в тази среща се откриват чертите на финансовия министър Владислав Горанов. Коя е Разбойничката се разбира (или поне подозира) по следващия "слайд":

"Али Баба отишъл, като взел със себе си и приятел.

Разбойничката казала:

- Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо "само покер игри и турнири", ще напишем, че "всички хазартни игри плащат 20% такса върху комисионите, които събират".

- Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?

- Не може. Другите разбойници не трябва да разбират."

Тук е нарисувана руса жена и ако това е "Разбойничката, която прави Данъчните закони", то приликата е с Менда Стоянова. Описаният епизод отговаря на последната законова промяна в закона за хазарта - тази спорната, според която фирмите на Божков са избрали да плащат по-нисък налог. Както е известно, всички оператори на хазартни игри дължат държавна такса. В Закона за хазарта тя е различна за различните видове дейности. Според държавата частните оператори, продаващи лотарийни билети, е трябвало да изплащат по 15% от всеки продаден билет, както прави Българският спортен тотализатор. Според частните компании законът им дава възможност да изплащат само 20% от разликата между продадените билети и разпределената печалба. Божков е избрал второто. Плащал е по този начин в продължение на пет години, като системно Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е заверявала тези плащания, без да вижда нещо нередно в тях. Държавата се "усети" едва сега, като вече претендира за невзети близо 700 милиона лева (с лихвите).

Следващият епизод описва гласуването на текста в парламента, минал безпроблемно:

"Така и станало. С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг - същия закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва."

Следва комикс, в който се описва какво според Божков му е било поискано в замяна. Тук пак се появяват картинки на лицата, приличащи на Борисов и Горанов:

"Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал:

- Отивай при Заместник-главатаря по Финансите, който ще ти каже какво да правиш.

Заместник-главатарят по Финансите казал:

- Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона.

Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на shaikata."

Историята, разказана през очите на Божков, завършва с това, че, освен че е плащал 20 на сто "такса помагане", си плащал и хазартните такси, и данъците, възлизащи на, по думите му, 500 милиона лева.

"Като през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна", заявява.

Комиксът