14:31 ч.: Женски манастир в Киев е под карантина след масово заразяване с коронавирус 

Женски манастир в центъра на Киев бе поставен под карантина и затворен за дезинфекция, след като там бе открито огнище на заразяване с новия коронавирус, съобщи днес кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от ТАСС.
26 монахини от Свято-Вознесенския Флоровски манастир на Украинската православна църква са дали положителна проба за коронавируса. През последното денонощие в Киев са били установени общо 58 заразени. Двама души са починали.
От началото на пандемията в украинската столица са били потвърдени 3043 случая на коронавирус. 654 от тези хора вече са оздравели, съобщи още кметът на пред журналисти.
Миналата седмица бе вдигната карантината над три православни манастира в града, включително Киевско-Печерската лавра.
Украинският министър на здравеопазването Максим Степанов съобщи днес за 340 нови заразени в страната през последното денонощие. Това е спад от близо 27,4 процента на ръста на случаите спрямо събота, когато са били установени 468. Общият брой на потвърдените заразени с коронавируса в Украйна е достигнал 24 012.
През изминалите 24 часа в страната са починали 10 болни от COVID-19 при 12 през предходното денонощие. Общият брой на починалите в Украйна от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече е 718. 152 са оздравели, докато предишният ден те са били 227. Общият брой на възстановилите се в Украйна е 9690. 


12:45 ч.: Индийската столична територия Делхи затваря границите си заради коронавируса

Индийската национална столична територия Делхи, включваща и самата столица, затваря днес границите си най-малко за седмица поради опасения на властите, че нарастват заразените с новия коронавирус. Това съобщи главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал, предаде ТАСС.
Влизането и излизането от територията ще бъде разрешено само за хора, предоставящи жизненоважни услуги и снабдени със специални пропуски. След седмица въпросът ще бъде разгледан отново, посочи той.
Властите се страхуват, че ако границите останат отворени, докато броят на болните расте, хора от цялата страна може да пристигнат за лечение в столицата и околностите, обясни Кеджривал. В Делхи има едва 9500 легла за пациенти с новата инфекция, допълни той.
Същевременно столичната управа се кани да разреши отварянето на моловете, фризьорските салони и салоните за красота, останали затворени над два месеца.
Столичният регион е трети по брой на заразените с Ковид-19 в Индия след щатите Махаращра и Гуджарат. В Делхи болните са близо 20 000, смъртните случаи - 473.
Общият брой на инфектираните с коронавируса в Индия към момента е 190 535, съобщи днес здравното министерство. Починалите в страната са общо 5394. 


12:42 ч.: Белгия въвежда строги мерки преди отварянето на ресторантите и кафенетата 

Кафенетата и ресторантите в Белгия се очаква да заработят отново следващата седмица, след като дейността им бе прекратена през март заради общите мерки за пресичане на епидемията от COVID-19, предаде БТА. Властите въвеждат строги ограничения преди заведенията отново да отворят за посетители.
Предвижда се всички клиенти да запазват маса предварително. Целта е заведенията да разполагат с данните на посетителите и така националната система за проследяване на болни и заразени да може да се свърже с тях при нужда. Всички клиенти ще имат право да сядат на маси само на открито, а менютата на заведенията ще трябва да бъдат написани на табла, за да се ограничи подаването на предмети между севритьорите и посетителите. На една маса ще могат да сядат само по двама души, а между масите ще се пази разстояние от метър и половина.
В събота Белгия обяви, че отваря границите към съседните държави за пътуване на разделени семейства. Часове по-късно френските власти уточниха, че от тяхна страна границата остава затворена и върнаха пътуващите с предупреждение за глоба и дори арест при повторен опит да напуснат Белгия.
Холандски местни власти изразиха учудване, че не са били предупредени за намеренията на своите белгийски колеги. Холандски представители уточниха, че Белгия е взела едностранно решение и при затварянето на границите през март.
Според белгийски медии може да се очаква, че след средата на април границите с Франция и Германия ще бъдат отворени и от двете страни. Засега само границата с Люксембург е отворена за движение, уточниха медиите.
По последни данни в Белгия вчера са починали още 19 заразени с новата болест (9486 досега), 25 са постъпили в болница, а 32 са били изписани с подобрено здраве. В неделя са били открити 136 новозаразени (58 517 от началото на епидемията). От края на май дневният брой на изследваните в страната е почти 20 хиляди. 


12:40 ч.: "Луфтханза" увеличава полетите си по разписание

Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) разширява разписанието си за юни с общо 54 допълнителни дестинации, до които ще се лети от Франкфурт и Мюнхен, информират германски медии.


Маршрутите са насочени основно към дестинации за летен туризъм, както близки, така и далечни. Въпреки това обаче се очаква полетите да привлекат основно пътуващи по бизнес, а не за ваканция.
От 15 юни от летището във Франкфурт ще се обслужват 34, а от Мюнхен - 20 допълнителни маршрута до дестинации в Германия и Европа.
Очаква се по-късно да се увеличат полетите до ваканционни дестинации като Майорка и остров Зюлт в Северно море заради засиленото търсене.
Общо разписанието на Луфтханза за юни се увеличава до 900 спрямо досегашните 500 полета от Франкфурт и Мюнхен.
Групата на Луфтханза, която включва авиопревозвачи като швейцарската Суис (Swiss), ще извършва общо 2000 полета седмично до над 130 дестинации.
Резервациите са повече от очакваното, допълва групата.


11:55 ч.: Арменският министър-председател се зарази с коронавирус

Арменският министър-председател Никол Пашинян съобщи днес, че той и семейството му са заразени с новия коронавирус, пише "Монд". Епидемията в малката кавказка страна се разпростира и болниците са претоварени, посочва френският всекидневник.

"Тестът ми за коронавирус вчера беше положителен. Всички членове на семейството ми също са положителни", каза Пашинян във видео, публикувано на страницата му във фейсбук. 

Той добавя, че за момента няма "забележими симптоми" на болестта и че ще продължи да работи от дома си, "доколкото това е възможно". Пашинян и съпругата му, журналистката Ана Хакобян, имат четири деца.

В Армения са регистрирани 9402 случая на коронавирус и 139 починали според официалната статистика. Пашинян определи миналата сряда обстановката като "много сериозна" и призова да бъдат засилени ограниченията. Той призна, че правителството не е успяло да наложи спазване на изолацията и каза, че съжалява, че "твърде много се е доверил на чувството за отговорност" на своите съграждани.


11:40 ч.: Полша възобнови вътрешните полети 

Полша възстанови вътрешните авиовръзки днес с първия полет след спирането заради Ковид-19, който бе извършен тази сутрин до северозападния град Шчечин, предаде ДПА.
От днес полският национален превозвач ЛОТ (LOT) възобнови полетите от Варшава до седем града в страната, както и между Краков и Гданск.
Планирани са общо 30 полета дневно.
Въздушният транспорт се възобновява с нов набор от превантивни мерки, за да се попречи на разпространението на коронавируса. На терминалите могат да влизат само пътници, като температурата им се мери. Задължително е спазването на дистанция от 1,5 метра и носенето на маска, включително и в самолета. В самолетите на ЛОТ може да се заема всяка втора седалка.
Полша спря въздушните превози в средата на март. След това бяха разрешени само специални полети, които да върнат полски граждани от чужбина. По този начин в родината си се прибраха около 55 000 души. Товарните полети не бяха спирани на фона на пандемията.
Макар че вътрешните полети са възстановени, забраната за международни полети остава в сила до 6 юни.
ЛОТ планира да възобнови международните полети на 14 юни.
През 2019 година полските летища са обслужили 49 милиона пътници, което е увеличение със 7 процента на годишна основа.


10:48 ч.: Русия започва да прилага модифицирано японско лекарство срещу коронавируса от 11 юни

Русия започва да прилага японското антивирусно лекарство в лечение на коронавирусни пациенти от 11 юни, предаде днес Ройтерс в информация под гриф "ексклузивно", цитирайки шефа на държавния суверенен фонд RDIF Кирил Дмитриев.

Медикаментът наречен Avifavir е помогнал на 330 пациенти да бъдат излекувани от COVID-19 в рамките на четири дни. Той е преминал успешни клинични изпитания, до края на които остава една седмица. Министерството на здравеопазването е издало разрешение за използването му по ускорена процедура.

Сега той ще се прилага в лечението на 60 000 пациенти месечно и по думите на Дмитриев "ще промени играта", въпреки че все още няма ваксина срещу новия коронавирус. 

„Вярваме, че това е смяна на играта. Това ще намали напрежението в системата на здравеопазването, ще имаме по-малко хора, изпаднали в критично състояние, а за 90% от хората елиминира вируса в рамките на 10 дни“, каза Дмитриев. „Ние вярваме, че лекарството е от ключово значение за възобновяване на пълната икономическа активност в Русия. Хората трябва да спазват правилата за социално дистанциране и, разбира се, трябва да имаме ваксина, но това е комбинация от тези три лоста."


9:06 ч.: 333 нови случая на зараза с коронавируса в Германия за последното денонощие

Германските здравни власти днес съобщиха за 333 нови случая на зараза с новия коронавирус за последните 24 часа, предаде ДПА. С това общият брой от началото на епидемията в страната възлиза на 181 815 заразени според данни на референтния институт за инфекциозни заболявания "Роберт Кох".
За последните 24 часа са починали 11 болни от COVID-19 до общо 8511 в страната. 


7:24 ч.: От средата на юни Франция пуска в продажба 100 процента от местата във влаковете

Френският държавен секретар по транспорта Жан-Батист Джебари заяви вчера пред радио Бе Еф Ем (BFM), че от средата на юни ще бъдат пуснати в продажба 100 процента от местата във влаковете и високоскоростните влакове Те Же Ве (TGV) във Франция, предаде ТАСС. Той уточни, че няма да се прилага ограничението пътниците да бъдат настанявани през една седалка.
В отговор на въпрос как при това положение ще се спазват мерките за дистанция той отговори, че се очаква търсенето на влакови билети да бъде 50 процента, както е станало в Германия и Австрия след смекчаването на ограничителните мерки заради коронавируса. Същия процент сочат и допитвания във Франция.
Джебари обаче уточни, че предпазните маски остават задължителни.


7:25 ч.: Броят на жертвите на COVID-19 в Чили надхвърли хиляда, потвърдените случаи на коронавирус наближават 100 хиляди

Над хиляда души са починали от COVID-19 в Чили, като само през май жертвите са 827, съобщи вчера здравното министерство на страната, цитирано от Ройтерс.
В страната са потвърдени 99 688 случаи на болестта, от които 1054 са били с фатален край, уточни министерството.
"Знаем, че се намираме в най-трудните седмици", заяви заместник-министърът на здравеопазването Паула Даса в телевизионно обръщение. "Вземаме решения и предприемаме мерки всеки ден, за да овладеем разпространението на заразата", добави тя.


6:43 ч.: Китай съобщи за 16 нови случая на коронавирус, най-високия брой от три седмици насам 

Китай съобщи днес за 16 нови случая на коронавирус през последното денонощие, най-високия брой от три седмици насам, съобщи Ройтерс.
В изявление на здравните власти се посочва, че всички нови случаи са внесени от чужбина. Единайсет от тях са установени в провинция Съчуан. Местните власти съобщиха, че става дума за пътници, пристигнали от Египет. Други шест асимптоматични случая били установени сред пасажерите от същия полет. Китай не смята асимптоматичните случаи като потвърдени случаи на COVID-19, отбелязва агенцията.
В град Ухан, откъдето се разпространи пандемията, за първи път от 1 април не беше установен нито един асимптоматичен случай, съобщиха местните власти, цитирани от ТАСС.
От 15 до 24 май в Ухан беше проведено масово тестване на цялото население на града. Бяха събрани около 9 милиона проби от 6,5 милиона жители. В хода на тестуването бяха установени 218 случая на протичане на болестта без симптоми.


5:52 ч.: В САЩ бяха регистрирани 598 нови жертви на коронавируса за едно денонощие

В САЩ бяха регистрирани 598 нови жертви на коронавируса през последните 24 часа, с което общият им брой достигна 104 356, по данни на университета "Джонс Хопкинс", съобщи Франс прес.
В най-засегнатата от COVID-19 страна в света броят на потвърдените случаи на коронавирус вчера достигна 1 788 762, добави университетът, базиран в Балтимор.


4:39 ч.: Над един милион случая на коронавирус са потвърдени в Латинска Америка и Карибите 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Латинска Америка и Карибите вчера надхвърли един милион, половината от които са в Бразилия, според данни, събрани от Франс прес на базата на официални източници.
От началото на пандемията общо 1 016 828 случая са официално потвърдени в Латинска Америка и Карибските острови, като 514 849 от тях са в Бразилия, най-засегната от болестта страна в района.
По брой на заразени Бразилия е на второ място в света след САЩ (1 788 752), а по брой на починали (29 314) - на четвърто след САЩ (103 781), Великобритания (38 376) и Италия (33 340).
В Латинска Америка втората най-засегната от коронавируса страна е Перу със 164 476 заразени.


2:35 ч.: Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Бразилия надхвърли половин милион 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Бразилия надхвърли половин милион, съобщи Ройтерс, като се позовава на здравното министерство.
Вчера бяха регистрирани 16 409 нови случая, с което общият им брой достигна 514 849. Жертвите вече са 29 314, след като през последните 24 часа са починали още 480 души.
По брой на заразени Бразилия е на второ място в света след САЩ, а по брой на починали - на четвърто след САЩ, Великобритания и Италия.


2:15 ч.: Абу Даби се изолира за една седмица заради коронавируса

Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства и на едноименното емирство, реши вчера да се изолира за една седмица, за да се пребори с пандемията от новия коронавирус, съобщи Франс прес.
От вторник никой няма да бъде допускан в Абу Даби без специално разрешително, обявиха властите.
"От 2 юни е наложена забрана за влизане и излизане от емирството", съобщи в туитър службата за медиите на Абу Даби. Жителите на емирството ще бъдат оторизирани да се движат свободно в своите райони между 6 и 22 часа, се добавя в съобщението.
Търговските центрове, ресторантите и плажовете на хотелите имат разрешение да започнат работа от днес, като използват 40 процента от капацитета си. Дейностите на открито като конна езда, крикет, колоездене, голф и ветроходство също вече са разрешени.
Властите не уточниха причините за това решение, нито оповестиха броя на заразените и починали от COVID-19 в Абу Даби, отбелязва агенцията.
Обединените арабски емирства досега са регистрирали над 34 хиляди случая на заразяване и 264 починали.
В началото на седмицата съседното емирство Дубай реши да вдигне ограниченията, наложени на търговските предприятия, и да съкрати продължителността на полицейския час. 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.