Еврокомисарят за търговията Фил Хоган обмисля да се кандидатира за нов генерален директор на Световната търговска организация (СТО).

Това съобщи негов говорител.

Ръководният пост в СТО ще стане вакантен в края на август, след като сегашният генерален директор – бразилецът Роберту Азеведу, обяви, че ще подаде оставка година преди края на мандата му.

Ирландецът Хоган е една от ключовите фигури в Еврокомисията, ръководена от Урсула фон дер Лайен. Според запознати евентуално негово напускане може да предизвика сериозни размествания в „Берлемон“. И ресорът търговия да отиде в друга страна членка.

Фил Хоган е член на ЕК от 2014 г. Първо той отговаряше за земеделието, а от 2019 г. - за търговията.

Шансовете му да оглави СТО не са малки, прогнозират в Брюксел. Много зависи от това кои ще бъдат останалите кандидати. Към поста вече се устреми предшественикът на Хоган на еврокомисарския пост – британецът Питър Манделсън. Очаква се кандидатитурите си да обявят също испанската външна министърка Аранча Гонсалес и нидерландската министърка на външната търговия Сигрид Каах.

Следващият генерален директор на СТО ще бъде изправен пред покачване на напрежението между САЩ и Китай и засилване на протекционизма, изострен от пандемията от коноравирус, коментира Ройтерс. Новият ръководител ще трябва и да придвижи преговорите за ограничаване на свръхулова на риба и за определяне на нови правила за електронната търговия. Самият той настоява за сериозни реформи в организацията.

Агенцията припомня, че през миналата седмица Фил Хоган заяви пред Европарламента, че би било прекрасно европеец да стане следващ ръководител на СТО.