Облитане на строежите на магистрата "Европа" и т.нар. Български поток - газопровода, който по света е известен като "Турски поток", чието разклонение минава през България, Сърбия и стига до Унгария - това е част от програмата на сръбския президент Александър Вучич и българския премиер Бойко Борисов днес.

Вучич е на еднодневно официално посещение у нас по покана на министър-председателя. Минути преди 10 ч. сутринта Борисов посрещна госта си на летището в София. Сръбският президент бе приветстван от почетен шпалир. А премиерът подчерта, че това е първата визита в България след облекчаването на мерките против разпространението на коронавируса и отпадането на задължителната карантина за влизане в страната от чужбина.

В кратката среща на Борисов и Вучич на летището домакинът подчерта, че е важно гостът му лично да види как вървят двата важни инфраструктурни проекта. Заяви, че въпреки пандемията от COVID-19 у нас строителните дейности не са спирали. 

Минути по-късно Борисов и Вучич се качиха на правителствения хеликоптер за въздушната инспекция.

 

Първо летяха над магистрала "Европа". Борисов отчете, че "дясната страна е готова, в посока Сърбия, сега асфалтираме лявата"

"Като тръгнеш от Белград и в Бургас на вечеря. А ние, както обичат да ходят в Белград на кръчма... и на театър обичат да ходят, не само на кръчма", обясни предимствата на ново трасе, свързващо България със сръбската столица Борисов на борда на хеликоптера. И припомни, че другите магистрали - "Тракия" и "Марица", работят, така че и до Истанбул може да се пътува, и до Слънчев бряг, а "Хемус" се строи, така че и до Варна, като стане готова. 

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура е сред приоритетните теми в двустранните отношения между България и Сърбия. В началото на ноември миналата година премиерът Борисов прие поканата на президента Вучич и участва в официалното откриване на новоизградения автомагистрален участък по Коридор № 10 от българската граница до Ниш, Сърбия. Борисов и Вучич разговаряха по приоритетните за двете страни теми и по време на срещата им през януари тази година в Истанбул, където участваха в церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“, припомниха днес по повод визитата от пресслужбата на Министерския съвет. 

„Със завършването на магистралата пътуването между България и Сърбия ще бъде изключително бързо и лесно. Изграждането на АМ „Европа“ е важно не само за нашите две държави, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия“, заяви Борисов и добави, че се работи усилено и очаква близо 17 км от магистралата между София и границата със Сърбия да бъдат готови до края на годината.

АМ „Европа“ ще свързва ГКПП-Калотина и софийския Околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разделена на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. 

Следващият "епизод" от живото предаване на визитата на Вучич в профила на Борисов във фейсбук - отново бе от борда на хеликоптера. Но вече полетът бе над трасето на "Балкански поток". Премиерът бе разпънал карта на България с енергийните проекти, един от които е разширението на газопреносната мрежа на държавната "Булгартрансгаз", с която се свързва "Турски поток", който по думите на Борисов се свързва с "Балкански поток". 

Министър-председателят разказа подробно за компресорните станции по трасето, за полагането на тръби, за напредъка в строежа, важността на този газопровод и тази на интерконектор с Гърция. Показано бе и газохранилището в Чирен. 

"100% от инвестицията е българска", заяви Бойко Борисов и обвърза интерконектора с т.нар. Балкански поток - без строежа на първото второто не можело да се случи. Не обясни какво точно има предвид.

Щом заяви, че всичко се прави по правилата на ЕС, Вучич уточни под формата на въпрос, че никой не може да има възражения по проекта по начина, по който се строи. 

"От Доналд Тръмп и Белия дом до Путин, Ердоган, Вучич - само президенти. И аз едно малко премиерче по средата - ето - всички да сте доволни", отвърна с усмивка министър-председателят, сочейки картата на масата. 

Вучич влезе в тона на домакина: "Аз съм най-малкият сред вас."

 

 

За "Балкански поток", цитиран от пресцентъра си, Борисов е заявил: „Проектът е от изключително значение за енергийна сигурност на целия Балкански регион. 

Припомняме, че от сръбска страна газопроводът, който трябва да свърже страната с "Турски поток", е готов.

Инспекцията на газопровода на българска територия продължи по суша - от джипа на Бойко Борисов, който по традиция сам шофира. Вучич бе на предната седалка. В продължение на час двамата пътуваха и разговаряха, а в колата се присъедини и шефът на "Булгартрансгаз", който разказваше за тръбите, работата, археологията, открита по време на изкопните работи, за чието изваждане и съхранение са инвестирани 9 млн. евро. Президентът Вучич и Борисов дадоха изявления и отговориха на малко въпроси. 

Вучич благодари за поканата в България, обясни важността на инспектираните обекти и обяви, че в Сърбия и с микроскоп да се търси, няма кой да каже лоща дума за България, която е братска страна, и за българския народ, който е братски народ. 

Бойко Борисов обясни как газорите проекти гарантирали пълна диверсификация на доставките на природен газ и за България, и за Сърбия. От думите му се разбра, че въпреки забавяне заради пандемията, "Балкански поток" ще може да заработи до края на годината. По думите му проектът е "аплодиран от Вашингтон, през Москва, Анкара и Белград, защото работим честно". 

 
"Всички фактори се възпротивяват, когато има корупция или нечестни процедури. "Южен поток" беше спрян за корупционни практики в търговете. Сега примерно, връзката ни с Гърция, нямаме време да ви заведа там, 250 млн. евро България влага в тзи проект, и двата лота ги спечелиха гръцки компании, тръбите са гръцки. Тук строи саудитска компания..." - така Борисов отговори на въпрос на журналист от Сърбия за декларираното от него, че "Балкански поток" е подкрепен от международните фактори. 

На уточняващ въпрос, свързан с това, че представители на Белия дом неведнъж са отправяли предупрежнеие за преноса на руски газ през България (и САЩ са против т.нар. втора тръба на "Турски поток" - б.р), Борисов добави: 

"Аз лично съм разговарял и с президента Тръмп, и с вицепрезидента, и с държавния секретар Помнео. Целият този проект "Балкански поток" - това е обединяващото име, заедно с газовия хъб "Балкан", за което отпуснаха пари и от ЕК, целият този проект е заложен от ЕК. Българското правителство стана бенифициент за 6 млн. евро за връзката с Ниш. Трето - с този газопровод можем да возим и руски, и половината съответно втечнен газ, и азерски газ. И това е диверсификация за целия регион."

„Символично сваляме карантината, даваме пример за българите и сърбите - да започнат да работят, да почиват и да се веселят заедно. Надявам се тази символика да помогне да забравим COVID-19”, заяви още министър-председателят. И напомни, че пандемията е нанесла огромни щети за икономиката и финансите на целия свят и че са загинали много хора, но изрази надежда, че максимално бързо ще можем да се върнем към нормалния живот. 

След инспекцията на АМ „Европа“ и „Балкански поток“ премиерът Борисов и президентът Вучич ще продължат обсъждането на теми от взаимен интерес за двете страни във Велико Търново, където двамата ще проведат работен обяд.

Отличните двустранни отношения между България и Сърбия бяха потвърдени и при посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Белград през 2019 година, когато президентът Вучич удостои българския премиер с най-високото държавно отличие на Сърбия - „Орден на Република Сърбия“, за изключителните заслуги на Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между двете държави, допълниха оттам.