За разлика от Twitter по-голямата социална мрежа Facebook не посмя да пипне постовете на американския президент Доналд Тръмп - дори тези, които нарушават правилата им. Но много от служителите на изпълнителния директор Марк Зукърбърг не са съгласни с неговата позиция и обявиха това публично, съобщава Wired.

Позицията на Зукърбърг е, че не е работа на социалната мрежа да преценява дали са допустими постовете на държавен глава, дори да нарушават правилата на Facebook. Затова и съобщението на Тръмп, което бе закрито от Twitter заради "прослава на насилието", бе оставено без реакция във Facebook. Изпълнителният директор дори защити Тръмп и изрази мнението, че президентът само "предупреждава" и "информира" за евентуална употреба на сила от държавата.

Някои от служителите в социалната мрежа обаче са на друго мнение - и този път не замълчаха.

"Аз съм служител на Facebook, който е напълно несъгласен с решението на Марк да не прави нищо за последните постове на Тръмп, които видно призовават към насилие. И не съм сам във Facebook", пише в Twitter Джейсън Стърман, изпълнителен директор в отдела за изследвания и разработки на компанията, работил преди това за Twitter и Medium.

"Марк греши и ще си поставя за цел по най-шумния възможен начин да го убедя да си промени позицията", пише пък директорът на дизайна на новинарския поток (News Feed) Райън Фрейтас.

Един от софтуерните инженери - Лаурън Тан, обяви в туитър, че решението на Зукърбърг го кара да се срамува, че работи във Facebook.

През годините стана ясно, че във вътрешната комуникация на компанията служителите не се притесняват да споделят недоволството си от много от решенията на Марк Зукърбърг. Рядко обаче се случва това да става открито - както в много компании съществува неписаното правило да не се говори срещу шефа публично.

Вчера много служители на компанията са направили и символичен протест, като са си тръгнали от работа - виртуално, тъй като почти никой не работи физически в централата на компанията.

Зукърбърг е забелязал недоволството и е преместил седмичната си среща със служителите за вторник. Но дали ще послуша своите подчинени - не е ясно. В момента няма как някой да го принуди, защото държи по специфичен начин контролния пакет гласове от акциите на компанията.