Мащабна акция за почистване на водите около созополския остров Св. Иван организират няколко частни фирми, сред които и екипът, стоящ зад създаването на инсталациите "Плаващите кейове" и "Мастаба" на Кристо, който ни напусна преди няколко дни.

Целта: да се намали количеството на битови и други отпадъци в Черно море.

Свободна покана за участие е отправена към всички водолази, фрийдайвъри и хора, които обичат морето - приканват организаторите.

Инициативата е насрочена за 20-21 юни и е плод на съвместното усилие на компанията за изграждане на плаващи платформи BulDock и водолазен център DIVING BG, обучила да се гмуркат известни личности като Любен Дилов-син и актьорите Владимир Карамазов, Деян Донков.

Боклуците, събрани от гмуркачите по време на кампанията, ще бъдат депозирани върху плаваща платформа, специално сглобена и закотвена в близост до острова, а водолазните екипи ще осигурят бутилки, тежести, база и две скоростни, специално оборудвани за инициативата, лодки.

В инициативата се включват и от Fintrade Recycling Ltd., които безвъзмездно предоставят контейнер за събиране на отпадъците и последващото им депониране.

Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, показа скорошно проучване на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

През лятото основните замърсители са предмети за еднократна употреба, оставени или изхвърлени от туристи, които попадат и в морските води – бутилки, капачки, найлонови пликове и други продукти от бита ни – фасове, пластмасови чаши и опаковки. Пластмасовите отпадъци, изхвърлени само за едно лято в Черно море, могат да покрият повърхността на всичките му плажове, посочват организаторите.